Nyhedsbrev / Newsletter September 2021

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the departement

See English version below

Kære alle

Først et varmt velkommen tilbage til normale tider med fysiske møder, menneskelig interaktion og alt det andet vigtige, vi skal have indhentet. På instituttet går vi nu i gang med at afdække uligestilling, kønnede ubalancer og seksuel chikane i vores fagmiljøer – et emne, der har været oppe og vende flere gange, også her i nyhedsbrevet, i naturlig forlængelse af #MeToo-bevægelsen. Semesterets første nyhedsbrev informerer også om, hvordan I får hjælp til Brightspace og om at gå entreprenørvejen som forsker. Derudover har vi forsøgt at tydeliggøre jeres ledelsesmæssige referencer i et nyt og, håber vi, hjælpsomt organisationsdiagram. I kan læse om det hele og mere til herunder.

KVINFO skal undersøge forskelsbehandlingen af køn på instituttet
Institutledelsen har i sommerens løb bedt KVINFO, Danmarks videnscenter for køn og ligestilling, om hjælp til at afdække omfanget og karakteren af forskelsbehandling på baggrund af køn og seksuel chikane på vores institut. Det har cirka 1000 af jer modtaget en personlig mail om, og den skal ikke genoptrykkes her. Men nyhedsbrevet er min anledning til at forklare, at vi går til KVINFO, fordi vi ikke kvalificeret kan undersøge vores egne kulturer og magtstrukturer. Det kræver armslængde og erfaring. KVINFO har begge dele og har med en forskningsbaseret professionel tilgang bl.a. afdækket de kulturelle og strukturelle udfordringer vedrørende kønnede ubalancer og seksuel chikane hos flere folketingspartier, herunder De Radikale, samt AkademikerPension, Dagbladet Politiken og IT-fagforeningen PROSA. På IKM kender vi ikke omfanget af seksuel chikane. Men vi ved, at nogle af jer oplever en forskelsbehandling på baggrund af køn, og den vil vi af med. Ikke mere ’katten om den varme grød’ – nu handler vi, og det er jeg stolt af at stå i spidsen for. Den grove tidsplan siger, at KVINFO her i september og frem til 13. oktober laver en forundersøgelse baseret på telefon- og mailhenvendelser, hvorefter alle instituttets VIP og TAP bliver bedt om at udfylde en spørgeskemaundersøgelse, der så følges op af kvalitative gruppeinterviews. Undtaget fra IKM’s undersøgelse er kun VIP under professorniveau med mindre end 30 procents ansættelse på Institut for Klinisk Medicin. Resten af jer får nærmere besked, og sidder I med individuelle spørgsmål, som den personlige mail ikke besvarer, kan I rette dem til viceinstitutleder for forskning Anne-Mette Hvas på anne-mette.hvas@clin.au.dk.

Mere om ligestilling fra Linje X – til både ører og øjne
De seneste måneder har Kamille Schmidt Rasmussen og Signe Vogel fra instituttets arbejdsgruppe Linje X brygget på en podcast-serie, Operation Kvindekamp, om ulige vilkår for kvinder på universiteterne. Emnerne spænder fra bibliometri og fordeling af bevillinger til begreber som feministisk aktivisme, og jeg anbefaler, at I lytter med, når kapaciteter som fx Jens Peter Andersen og Maria-Theresa Norn fra statskundskab og Lea Skewes fra Interacting Minds Centre deler deres viden. De foreløbig fem afsnit af Operation Kvindekamp kan findes på Spotify, Soundcloud og podcast appen på Iphone.
Hvis I foretrækker at læse om emnet, henviser jeg til klummerne fra Linje X, som kan tilgås via vores uafhængige universitetsavis Omnibus. Her skriver hele Linje X-gruppen bestående af Christine Parsons, Kamille Schmidt Rasmussen, Ida Vogel, Signe Vogel og Anne-Mette Hvas i fast kadence om, hvad der forhindrer, at flere kvinder vælger en karriere inden for forskning. Læs fx om nedlukningen under overskriften Den samme storm, men forskellige både? Er konsekvenserne af COVID-19-nedlukningen på universitetet forskellige for mænd og kvinder? Eller kast et blik på indlægget: Opinion: The False promise of meritocracy: "We hire the smartest and most talented", som udfordrer overbevisningen om, at vi altid vurderer meritter i et cv objektivt. Jeg har stor respekt for jeres utrættelige arbejde med at sætte spot på de manglende lige vilkår. Det er takket være medarbejdere som jer, at vi kan skubbe til den store traditionsbundne matrixorganisation, som alle universiteter er – på godt og ondt.

Fra Blackboard til Brightspace – husk, vi har lokale rådgivere
Som de fleste ved, har Brightspace afløst Blackboard som universitetets læringsplatform. Alle vore uddannelsesansvarlige prægraduate lektorer, UPL’ere, og alle professorsekretærer er tilbudt kursus i Brightspace, så de kan fungere som lokale rådgivere. Træk derfor på dem, hvis I har brug for hjælp eller konsulter Brightspace-introduktionerne på medarbejdersitet. Der vil her komme yderligere information om, hvordan man skal lægge sit materiale op, så de studerende nemt an finde det. Får I brug for virtuel undervisning, bedes I kontakte viceinstitutleder for uddannelse Niels Uldbjerg på uldbjerg@clin.au.dk. Og nu vi er ved undervisning, så har uddannelseszoom afsløret, at 38 procent af de studerende afholder sig fra at stille spørgsmål i undervisningen af frygt for at se dumme ud. Måske har de det på samme måde i sociale sammenhænge, det er svært at sige, men det kan være en god anledning til at besøge AU Educate, hvor undervisere kan finde forslag til pædagogiske tiltag. Se fx undersitet spørgeteknik i undervisningen.

Kom til Medical Innovation Day – og ja, vi må godt tjene penge på opfindelser
Fredag d. 15. oktober inviterer Health til Medical Innovation Day, hvor fakultetet bringer studerende og forskere sammen med virksomheder for at skabe innovative sundhedsløsninger. Arrangementet er beskrevet i artiklen Vil du have et indblik i fremtidens sundhedsinnovation? og henvender sig til alle med interesse i sundhedsinnovation. Tilbuddet gælder også de af jer, som ’bare’ har brug for at lytte eller netværke – fuldstændig som flere gjorde for et par uger siden ved professor Michael Hasenkams arrangement Kan og må man tjene penge på opfindelser?
Jeg var simpelthen så opløftet over at se mere end 50 engagerede kolleger – læger og forskere fra IKM, universitetshospitalet og regionshospitalerne – samlet om noget af det, vi på instituttet skal blive meget bedre til: At hjælpe ideer til sundhedsløsninger på vej, at de får værdi i en praktisk hverdag og virkelighed. Tusind tak til Michael Hasenkam for et fremragende program – og for med den polemiske titel at minde om, at lægers samarbejde med industrien er et adelsmærke, ikke en skamplet. Jeg håber, I vil betragte Medical Innovation Day som endnu en mulighed for at lufte en foreløbig idé, sparre med relevante mennesker og måske få hul igennem til en god kontakt. Bemærk, at deltagelse kræver tilmelding senest 1. oktober.

Hvem hører I under? Ny visualisering af jeres ledelsesmæssige reference
Som alle nok har fundet ud af, er vi på IKM en mangfoldig medarbejderskare, der breder sig over et utal af fysiske lokationer i en kompleks struktur med mange samarbejdspartnere. En sådan virkelighed kalder på en så tydelig og effektiv organisation og ledelsesstreng som muligt. Ikke mindst med det formål at I som medarbejdere og ledere kan identificere jeres organisatoriske ophæng – hvem I selv og andre refererer til. Institutledelsen har derfor udarbejdet et nyt organisationsdiagram og suppleret med en uddybende beskrivelse af organisationen og ledelsen. I finder begge på instituttets interne hjemmeside under Organisation. For os i institutledelsen er klare kommandoveje også afgørende for realisering af IKM’s strategi, udvikling og position i fremtiden, så vi fortsat vil være et af landets fremmeste institutter inden for forskning, uddannelse og samarbejde med det omgivende samfund. Hvis I har kommentarer eller spørgsmål til organisationsdiagrammet, bedes I kontakte sekretariatsleder Emil Kvist Enggaard på mailadressen eke@clin.au.dk.

Nobel Laureate Talk med Bruce A. Beutler 29. september
Jeg nævnte det i nyhedsbrevet i juni, så ganske kort: Fakultetet og Ph.d.-foreningen inviterer onsdag d. 29. september til oplæg nummer to i foredragsrækken Nobel Laureate Talk – denne gang med Nobelpristager Bruce A. Beutler. I 2011 fik han Nobelprisen for de opdagelser, der har bidraget til forståelsen af, hvordan det medfødte immunforsvar bliver aktiveret. Under overskriften ’Random creation and mitigation of disease’ fortæller Bruce A. Beutler om sin forskning og de veje – og afveje – der førte ham til Nobelprisen. Foredraget, som jo er en once in a life time-mulighed, afvikles kl. 15.30 – 17.00 på Zoom. Husk tilmelding senest 27. september – og find flere infomationer i artiklen Mød nobelpristager Bruce A. Beutler eller på The Nobel Prize-website.

Bedste hilsner
Jørgen Frøkiær


 

Dear All

First a warm welcome back to normal times with physical encounters, human interaction and all the other important things we must catch up with. At the department, we are now starting to uncover inequality, gender imbalances and sexual harassment in our professional environments - a topic that has been relevant for a long time in natural extension of the #MeToo movement. The semester's first newsletter also tells about how you get help for Brightspace and about going the entrepreneurial path as a researcher. In addition, we have tried to clarify your managerial references in a new  organization chart. You can read about it all below.

 

KVINFO will investigate the discrimination between the genders at the department

During the summer, the department management has asked KVINFO, Denmark's knowledge center for gender and equality, for help in uncovering the extent and nature of discrimination on the basis of gender and sexual harassment at our department. About 1000 of you have received a personal email about it, and it should not be reprinted here. But the newsletter is my opportunity to explain that we go to KVINFO because we cannot  examine our own cultures and power structures. It requires arm length and experience. KVINFO has both and with a research-based professional approach, e.g. uncovered the cultural and structural challenges regarding gender imbalances and sexual harassment in several parliamentary parties, including the Radicals, as well as AkademikerPension, Dagbladet Politiken and the IT trade union PROSA. At IKM, we do not know the extent of sexual harassment. But we know that some of you are experiencing gender discrimination, and we want to get rid of this.  The rough schedule says that KVINFO will initiate a preliminary survey based on telephone and e-mail inquiries this September until October 13, after which all the department's VIP and TAP will be asked to complete a questionnaire survey, which will then be followed up by qualitative group interviews. Excluded from IKM’s study is only VIP below professor level with less than 30 percent employment at the Department of Clinical Medicine. The rest of you will be notified in more detail, and if you have individual questions that the personal email does not answer, you can direct them to the Deputy Head of Research Anne-Mette Hvas at anne-mette.hvas@clin.au.dk.

 

More about equality from Line X

In recent months, Kamille Schmidt Rasmussen and Signe Vogel from the department's working group Line X have been working on a podcast series, Operation Kvindekamp, ​​about unequal conditions for women at universities. The topics range from bibliometrics and the distribution of grants to concepts such as feminist activism, and I recommend that you listen when capacities such as Jens Peter Andersen and Maria-Theresa Norn from political science and Lea Skewes from Interacting Minds Center share their knowledge. The preliminary five episodes of Operation Women's Fight can be found on Spotify, Soundcloud and the podcast app on the Iphone. If you prefer to read about the subject, I refer to the columns from Line X, which can be accessed via our independent university newspaper Omnibus. Here, the entire Line X group consisting of Christine Parsons, Kamille Schmidt Rasmussen, Ida Vogel, Signe Vogel and Anne-Mette Hvas writes in fixed cadence about what prevents more women from choosing a career in research. Read, for example, about the shutdown under the heading Den samme storm, men forskellige både? Er konsekvenserne af COVID-19-nedlukningen på universitetet forskellige for mænd og kvinder? Or take a look at the post: Opinion: The False promise of meritocracy: "We hire the smartest and most talented", which challenges the belief that we always assess merits in a resume objectively.

I have great respect for your tireless work in spotting the lack of equal conditions. It is thanks to employees like you that we can push for the great tradition-bound matrix organization that all universities are - for better or worse.

 

From Blackboard to Brightspace - remember, we have local advisors

As most people know, Brightspace has replaced Blackboard as the university's learning platform. All of our undergraduate associate professors, UPLs, and all professor secretaries are offered a Brightspace course to serve as local advisors. Therefore, pull on them if you need help or consult Brightspace-introduktionerne on the employee site. There will be further information on how to upload your material so that students can easily find it. If you need virtual teaching, please contact Deputy Head of Education Niels Uldbjerg at uldbjerg@clin.au.dk. Also, education zoom has revealed that 38 percent of students refrain from asking questions in class for fear of looking stupid. Maybe they feel the same way in social contexts, it's hard to say, but it can be a good opportunity to visit AU Educate, where teachers can find suggestions for pedagogical initiatives. See, for example spørgeteknik i undervisningen.

 

Come to Medical Innovation Day - and yes, we can make money on inventions

On Friday  October 15, Health invites you to Medical Innovation Day, where the faculty brings students and researchers together with companies to create innovative health solutions. The event is described in the article Vil du have et indblik i fremtidens sundhedsinnovation? and caters to anyone with an interest in health innovation. The offer also applies to those of you who 'just' need to listen or network - just as several did a few weeks ago at Professor Michael Hasenkam's event Kan og må man tjene penge på opfindelser?

I was simply so uplifted to see more than 50 committed colleagues - doctors and researchers from IKM, the university hospital and the regional hospitals - gathered about some of what we at the department need to become much better at: Helping ideas for health solutions on the way that they get value in a practical everyday life and reality. Many thanks to Michael Hasenkam for an excellent program - and for the polemical title to remind that doctors' collaboration with industry is a mark of nobility, not a stain. I hope you will consider Medical Innovation Day as another opportunity to air a preliminary idea, talk to relevant people and maybe get through to a good contact. Please note that participation requires registration no later than October 1.

 

Who do you belong to? New visualization of your managerial reference

As everyone has probably found out, we at IKM have a diverse staff that spreads over a myriad of physical locations in a complex structure with many partners. Such a reality calls for as clear and efficient an organization and management string as possible. Not least for the purpose that you as employees and managers can identify your organizational hang - who you and others refer to. The department management has therefore prepared a new organization chart and supplemented it with an in-depth description of the organization and management. You can find both on the department's internal website under Organisation. For us in the department management, clear command channels are also crucial for the realization of IKM’s strategy, development and position in the future, so we will continue to be one of the country’s leading departments in research, education and collaboration with the surrounding community. If you have comments or questions about the organization chart, please contact head of the secretariat Emil Kvist Enggaard at the email address eke@clin.au.dk.

 

Nobel Laureate Talk with Bruce A. Beutler September 29

I mentioned it in the newsletter in June, so quite briefly: The Faculty and the PhD Association invite on Wednesday September 29 to the second presentation in the lecture series Nobel Laureate Talk - this time with Nobel Laureate Bruce A. Beutler. In 2011, he received the Nobel Prize for the discoveries that have contributed to the understanding of how the innate immune system is activated. Under the headline ‘Random creation and mitigation of disease’, Bruce A. Beutler talks about his research and the paths - and detours - that led him to the Nobel Prize. The lecture, which is a once in a life time opportunity, takes place at 15.30 - 17.00 at Zoom. Remember to register by September 27 - and find more information in the article Mød nobelpristager Bruce A. Beutleror on The Nobel Prize-website.

 

Best regards,
Jørgen Frøkiær