Nyhedsbrev / Newsletter November 2021

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

See English version below

 

Kære alle

I dette nyhedsbrev vil I blandt andet kunne læse om en ny fælles forskningsstrategi mellem AU og AUH, om 3R-prisen og om håndteringen af de ph.d.-projekter, der er blevet forsinket på grund af covid-19-pandemien.

Som I alle ved bliver viceinstitutleder Anne-Mette Hvas vores nye dekan. Personligt glæder jeg mig til det nye samarbejde med Anne-Mette, og jeg vil understrege at jeg har været meget glad for samarbejdet med Anne-Mette og hendes kæmpestore indsats for Institut for Klinisk Medicin. Hun har løftet mange store opgaver, og jeg vil gerne udtrykke min meget store tak til Anne-Mette. Vi har nu indledt processen for at finde en kvalificeret afløser for Anne-Mette, og vi har i den forbindelse besluttet at foretage en mindre - men vigtig - organisatorisk ændring. Således skal der fremover være tre viceinstitutledere for IKM. Ud over viceinstitutleder for uddannelse Niels Uldbjerg skal institutledelsen fremover bestå af en viceinstitutleder for forskning og en viceinstitutleder for det regionale samarbejde, der får udvikling af samarbejdet med regionshospitalerne som sit vigtigste fokusområde. I modtager snart en mail, hvor I kan tilkendegive, hvis I er interesserede i en af de to ledige stillinger.

MUS-samtaler godt undervejs

Netop nu er det tidspunktet for den årlige obligatoriske medarbejderudviklingssamtale, MUS, og I er som medarbejdere og ledere allerede godt i gang med afviklingen af disse vigtige samtaler. Det giver mig anledning til at understrege, at MUS er noget, vi skal, og at I kan få noget værdifuldt med derfra. Det er ikke kun er et ledelsesredskab, men også jeres mulighed for at tale trivsel, udvikling, ambitioner og faglige drømme med en leder, der har sat tid af. De af jer, som har dobbelt ansættelse, kan ønske at holde MUS med både AU- og RM-leder samtidig, hvis det giver mening, mens kliniske lektorer med beskeden tilknytning til universitetet og ph.d.-studerende ikke tilbydes MUS i traditionel forstand. På Institut for Klinisk Medicin har vi aftalt, at ph.d.-studerende inkorporerer samtalen om kompetencer og trivsel i vejledersamtalerne, mens kliniske lektorer samles af lærestolsprofessorerne til MUS eller GRUS i mindre grupper. Uanset ansættelsesforhold kan I hente samtaleguider og vejledninger på dansk og engelsk på www.au.dk/mus. Og hvis I er i tvivl om, hvem I skal til MUS med, så ring eller skriv til sekretariatsleder Emil Kvist Enggaard på eke@clin.au.dk  / 9350 8275.

Tak til ph.d.-studerende og vejledere for indsats under covid-19

Det er ingen hemmelighed, at Covid-19-pandemien har vendt op og ned på hverdagen for alle medarbejdere på instituttet. En særlig udfordring har været at finde løsninger for de mange ph.d.-studerende, der er blevet forsinket i deres projekter på grund af sundhedskrisen. Adskillige ph.d.-studerende har sammen med deres hovedvejleder søgt om forlængelse, og alle ansøgninger er blevet bedømt på baggrund af konkret og individuel vurdering. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke både ph.d.-studerende og hovedvejledere, der har haft ansvaret for at ansøge om projektforlængelse. Takket være jeres tålmodighed og konstruktive tilgang er det lykkedes at komme i mål. Læs mere om reglerne for forlængelse af ph.d.-projekter her.

Bliv medlem af den nye personaleforening på Institut for Klinisk Medicin

IKM har fået en ny personaleforening, hvor alle ansatte er inviteret til at blive medlem. Foreningen, der har fået navnet CLICK, afholdt vinsmagning og stiftende generalforsamling i slutningen af august, og planen er at holde fire til seks årlige arrangementer af social karakter. Formålet er derigennem at styrke de sociale og faglige relationer blandt medarbejderne. Arbejdsgruppen bag den nystiftede personaleforening håber, at nye medlemmer vil bidrage med idéer til arrangementer. Personaleforeningen på IKM kan kontaktes på personaleforeningIKM@au.dk.

Hvem skal løbe med 3R-prisen 2021?

Fristen nærmer sig for nomineringer til 3R-prisen, som hvert år går til en ph.d.-studerende, der aktivt har gjort en indsats for at skåne forsøgsdyr i sit arbejde. Prisen er indstiftet for at skabe opmærksomhed om vigtigheden af de 3 R’er – Replacement, Refinement og Reduction. Oversat betyder det, at man ikke skal bruge forsøgsdyr, hvis man kan undersøge sit område ad andre veje, at man skal sørge for, at forsøgsdyret lider mindst muligt under forsøget, og at man ikke skal anvende flere dyr end nødvendigt. Kender du en ph.d.-studerende, der har implementeret et eller flere af de 3 R’er i et forskningsprojekt, så kan I nominere vedkommende til 3R-prisen 2021.Nomineringerne skal være modtaget senest fredag d. 26. november, og det er Healths Dyrevelfærdsudvalg, der udvælger vinderen.

Vinderen af 3R-prisen vil blive annonceret på ph.d. Dagen d. 21. januar 2022 og vil ud over æren blive belønnet med en check på 10.000 kroner.

Få tips og tricks til at søge fondsbevillinger

Health afholder inden nytår fire inspirationsmøder, hvor både erfarne og nye forskere kan få gode råd til, hvordan man ansøger om bevillinger fra de store funding-programmer. Hvert møde har fokus på et bestemt program, og jeg vil opfordre alle, der har ambitioner om at skrive en kvalificeret fondsansøgning, til at deltage. Første møde afholdes d. 30. november klokken 15 på Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS). Her vil der være fokus på virkemidler og udfordringer ifm. ansøgninger til EU-klyngerne. D. 2. december klokken 15 afholdes møde med fokus på ansøgninger til Innovationsfonden, hvilket særligt vil være interessant til alle jer, der går med en god forskningsidé, der kan realiseres i samarbejde med en virksomhed. På to møder d. 7. og 8. december vil der være fokus på hhv. Det Europæiske Forskningsråd og Marie Curie Postdoctoral Fellowships. Alle møder vil være af en times varighed, og det vil både være muligt at deltage fysisk og online Deltagelse kræver ingen tilmelding.

Har du mistanke om mistrivsel blandt studerende?

Husk, at vi alle skal være opmærksomme på mistrivsel hos os selv, kolleger og ikke mindst vore studerende. Efter en lang periode med Covid-19 og alle de udfordringer, det har medført, bør vi alle have øget fokus på tegn på dårlig trivsel blandt de studerende. Uanset hvad årsagen til eventuel mistrivsel måtte være, kan man altid henvise den studerende til studievejlederne, der yder anonym og professionel støtte, og som henviser til relevante instanser efter behov.

Én vision og strategi for sundhedsvidenskabelig forskning

Samarbejdet mellem AUH og AU hviler på stærke traditioner for samarbejde om fælles dagsordener og viljen til at løse problemer i fællesskab. Dette samarbejde skal i de kommende år styrkes og udvikles gennem en fælles vision og strategi for den kliniske sundhedsvidenskabelige forskning. I den forbindelse har institutledelsen her på IKM sammen med Hospitalsledelsen på AUH formuleret en vision for en fælles forskningsstrategi. Visionen er blevet kvalificeret på et fælles møde, hvor hhv. IKM forskningsråd og AUH forskningsråd deltog.  Den fælles strategi skal blandt andet sikre de bedste vilkår for forskning, talentudvikling, udvikling for forskere på alle niveauer og ikke mindst løsning af kerneopgaven; at forskning skaber ny viden og mulighed for gennembrud for den enkelte patient. I vil alle høre mere herom den kommende tid.

Alle IKM-medarbejdere inviteres til virtuel spørgetime

PÅ IKM arbejder vi for at skabe de bedste rammer for klar kommunikation og åben dialog mellem institutledelsen og jer medarbejdere. Som ansat på et af landets største sundhedsvidenskabelige institutter vil nogle af jer måske føle, at både den geografiske og organisatoriske afstand til mit kontor er stor - måske har dette endda afholdt nogle af jer fra at kontakte mig eller den øvrige ledelse med spørgsmål eller kommentarer. Det er ikke meningen. Heldigvis kan jeg lade mig inspirere af mange af jer undervisere, der har udvist stor kreativitet under covid-19-pandemien. I har gennem blandt andet online-undervisning sørget f0r, at de studerende under hele krisen har haft mulighed for at stille spørgsmål. På samme møde vil jeg i starten af 2022 arrangere et virtuelt møde over Zoom, hvor I alle vil have mulighed for at stille spørgsmål om både stort og småt, og jeg vil så efter bedste evne besvare alle spørgsmålene. I er også velkomne til at bringe emner, som I mener bør drøftes, på banen inden mødet ved at skrive til mig på jf@clin.au.dk. Flere detaljer om Zoom-mødet vil følge i et senere nyhedsbrev.

Bedste hilsner
Jørgen Frøkiær


 

Dear All

In this newsletter, you will be able to read about a new joint research strategy between AU and AUH, about the 3R award and about the handling of the PhD projects that have been delayed due to the covid-19 pandemic.

As you all know, Deputy Head of Department Anne-Mette Hvas will be our new dean. Personally, I look forward to the new collaboration with Anne-Mette, and I want to emphasize that I have been very happy with the collaboration with Anne-Mette and her huge efforts for the Department of Clinical Medicine. She has undertaken many great tasks and I would like to express my very big thanks to Anne-Mette. We have now begun the process of finding a qualified replacement for Anne-Mette, and in this connection we have decided to make a minor - but important - organizational change. Thus, in future there will be three deputy heads of IKM. In addition to the deputy head of department for education, Niels Uldbjerg, the department management will in future consist of a deputy head of research and a deputy head of regional cooperation, who will develop the collaboration with the regional hospitals as his og her most important focus area. You will soon receive an email where you can indicate if you are interested in one of the two vacancies.

MUS conversations

Right now is the time for the annual mandatory employee development interview, MUS, and you as employees and managers are already well underway with the conduct of these important interviews. This gives me an opportunity to emphasize that MUS is something have to do and that you can obtain something valuable from these conversations. It is not only a management tool, but also your opportunity to talk well-being, development, ambitions and professional dreams with your leader. Those of you who have double employment may wish to hold MUS with both AU and RM leaders at the same time if it makes sense, while clinical lecturers with modest affiliation with the university and PhD students are not offered MUS in the traditional sense . At the Department of Clinical Medicine, we have agreed that PhD students incorporate the conversation about competencies and well-being in the supervisor interviews, while clinical lecturers are gathered by the chair professors for MUS or GRUS in small groups. Regardless of employment, you can download interview guides and guides in Danish and English at www.au.dk/mus. And if you are in doubt about who you are going to MUS with, call or write to Head of secretariat Emil Kvist Enggaard at eke@clin.au.dk / 9350 8275.

Thanks to PhD students and supervisors for their efforts during covid-19

It's no secret that the Covid-19 pandemic has turned the everyday lives of all staff at the department upside down. A particular challenge has been finding solutions for the many PhD students who have been delayed in their projects due to the health crisis. Several PhD students, together with their main supervisor, have applied for an extension, and all applications have been assessed on the basis of concrete and individual assessment. I would like to take this opportunity to thank both PhD students and main supervisors who have been responsible for applying for project extensions. Thanks to your patience and constructive approach, we have succeeded in reaching our goal. Read more about the rules for extending PhD projects here.

Become a member of the new staff association at the Department of Clinical Medicine

IKM has a new staff association, where all employees are invited to become members. The association, which has been named CLICK, held a wine tasting and founding general meeting at the end of August, and the plan is to hold four to six annual events of a social nature. The purpose is thereby to strengthen the social and professional relations among the employees. The working group behind the newly formed staff association hopes that new members will contribute ideas to events. The staff association at IKM can be contacted at personal associationIKM@au.dk.

Who will run with the 3R award 2021?

The deadline is approaching for nominations for the 3R award, which each year goes to a PhD student who has actively made an effort to spare experimental animals in his work. The award is established to raise awareness of the importance of the 3 Rs - Replacement, Refinement and Reduction. Translated, this means that you should not use laboratory animals if you can examine your area by other means, that you must ensure that the laboratory animal suffers as little as possible during the experiment, and that you do not use more animals than necessary. If you know a PhD student who has implemented one or more of the 3 Rs in a research project, you can nominate him or her for the 3R award 2021. The nominations must be received no later than Friday November 26, and it is Health's Animal Welfare Committee that selects the winner. The winner of the 3R award will be announced at Ph.D. Day January 21 2022 and in addition to the honor will be rewarded with a check for 10,000 DKK.

Get tips and tricks for applying for foundation grants

Before the New Year, Health will hold four inspiration meetings, where both experienced and new researchers can get good advice on how to apply for grants from the major funding programs. Each meeting focuses on a specific program, and I would encourage anyone with interest to attend. The first meeting will be held on November 30 at 3 pm at the Aarhus Institute of Advanced Studies (AIAS). Here there will be a focus on instruments and challenges in connection with. applications to EU clusters. On December 2 at 3 pm, a meeting will be held with a focus on applications to the Innovation Fund, which will be particularly interesting for all of you who come up with a good research idea that can be realized in collaboration with a company. At two meetings on December 7 and 8, there will be focus on resp. European Research Council and Marie Curie Postdoctoral Fellowships. All meetings will be of one hour duration, and it will be possible to participate both physically and online. Attendance requires no registration.

Do you suspect dissatisfaction among students?

Remember that we must all be aware of the dissatisfaction of ourselves, colleagues and not least our students. After a long period of Covid-19 and all the challenges it has brought, we should all have increased focus on signs of poor well-being among students. Whatever the cause of any dissatisfaction, one can always refer the student to the study counselors, who provide anonymous and professional support and who refer to relevant bodies as needed.

One vision and strategy for health science research

The collaboration between AUH and AU is based on strong traditions of collaboration on common agendas and the willingness to solve problems together. In the coming years, this collaboration will be strengthened and developed through a common vision and strategy for clinical health science research. In this connection, the department management here at IKM together with the hospital management at AUH has formulated a vision for a joint research strategy. The vision has been qualified at a joint meeting, where resp. IKM Research Council and AUH Research Council participated. The common strategy must, among other things, ensure the best conditions for research, talent development, development for researchers at all levels and not least the solution of the core task; that research creates new knowledge and the opportunity for breakthroughs for the individual patient. You will all hear more about this in the coming time.

All IKM employees are invited to virtual dialogue meeting

At IKM, we work to create the best framework for clear communication and open dialogue between the department management and you employees. As an employee of one of the country's largest health science institutes, some of you may feel that both the geographical and organizational distance to my office is great - perhaps this has even prevented some of you from contacting me or the rest of the management with questions or comments. At the beginning of 2022, I will arrange a virtual meeting over Zoom, where you will all have the opportunity to ask questions about both large and small, and I will then, to the best of my ability, answer all the questions. You are also welcome to bring topics that you think should be discussed before the meeting by writing to me at jf@clin.au.dk. More details about the Zoom meeting will follow in a later newsletter.

 

Best regards
Jørgen Frøkiær