Vi skal fange alvorlig blodsygdom tidligere

Lektor Maja Ludvigsen fra Aarhus Universitet får 2.6 mio. kr. af Kræftens Bekæmpelse til at udvikle en ny metode til bedre og på et tidligt stadie at diagnosticere den ondartede blodsygdom – myelodysplastisk syndrom.

Lektor Maja Ludvigsen er også tilknyttet Aarhus Universitetshospitalets Afdeling for Blodsygdomme, herfra bidrager postdoc Carina Agerbo Rosenberg og læge ph.d. Marie Bill også i projektet. Foto: Simon Byrial Fischel, AU

Myelodysplastisk syndrom (MDS) er kendetegnet ved svigtende funktion af knoglemarven, som fører til blodmangel hos de mennesker, sygdommen rammer. I dag diagnosticeres knoglemarvsforandringer ved hjælp af en mikroskopi-undersøgelse af cirka 500 celler, og især ved svage forandringer af cellernes form og udseende er diagnosticeringen vanskelig, selv når den foretages af specialister.

Maja Ludvigsen fra Institut for Klinisk Medicin vil derfor udvikle en ny billedbaseret metode til diagnosticering. Her analyseres mere end 100.000 celler med brug af kunstig intelligens og målet er at identificere knoglemarvsforandringer på et tidligt stadie. Dermed kan lægerne forudsige, hvilke patienter, der har risiko for at udvikle MDS og afvise en MDS-diagnose hos patienter, der ikke har MDS-relaterede forandringer.

Kontakt:
Lektor og ph.d. Maja Ludvigsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Blodsygdomme
Mobil: 2285 9523
Mail: majlud@clin.au.dk