Stamceller kan behandle muskelceller med genfejl

Nyt projekt viser, at stamceller kan bruges i behandling af sygdomme og genopbygning af nedbrudt væv.

I et nyt ph.d-projekt er det påvist, at celler kan fungere som ”pakkeceller”, der kan levere gener til andre celler. Dette er yderst relevant i forhold til behandling af genetisk betingede muskelsvindssygdomme, hvor muskelceller med genfejl kan repareres ved genkorrektion.

Det er stamcelletypen mesoangioblaster, der er blevet undersøgt for deres potentiale som stamceller til behandling af vævsdegenerative tilstande. Mesoangioblaster findes blandt andet i voksne blodkar, og som stamceller kan de udvikle sig til funktionelle celler, der sørger for kroppens funktioner heriblandt muskel-, knogle- og fedtceller. Mesoangioblaster har udvist interessante egenskaber efter injektion i væv eller blodkar. Blandt andet derfor tælles mesoangioblaster med blandt de bedst egnede stamceller i terapeutisk øjemed.

Herudover undersøges mesoangioblasternes udvikling til knogle- og bruskceller. Dette er et område, som ikke tidligere har været undersøgt nærmere, men grundet mesoangioblasternes fordelagtige effekt i muskelsvindsmodeller, og deres generelt gunstige opførsel efter injektion, er det nærliggende at også væv uden for muskulaturen på sigt kan have stort udbytte af behandling med denne stamcelletype.

Titlen på projektet er ” Mesoangioblasts as Therapeutic Stem Cells”.

  • Tine Qvistgaard Kajhøj forsvarer sit ph.d.-projekt, som er offentligt, d. 22. marts 2012, kl. 13.00 i William Scharff Auditoriet, Søauditorierne, Aarhus Universitet, Bartholins Alle 2, 8000 Aarhus C.