På dekanens bord: En overflytning der kan gøre en kæmpe forskel

Når Center for Registerforskning overgår til Health, giver det os nye muligheder for at styrke forskning baseret på store mængder af sundhedsdata og dermed bidrage til bedre sundhed for alle. Men hvordan realiserer vi ambitionen om synergi og samarbejde helt konkret? Det tænker jeg en del over.

”På dekanens bord” – en klumme i Inside Health

Kort efter et møde i Akademisk Råd, hvor vi bl.a. talte om medinddragelse, fik jeg en mail fra et af rådets medlemmer. Hun havde tænkt over vores drøftelser og foreslog, at jeg skrev direkte til medarbejderne på Health i fakultetets nyhedsbrev. På den måde kunne jeg informere om nogle af de initiativer, som aktuelt ligger på mit bord, så alle medarbejdere har mulighed for løbende at følge med i noget af dét, vi arbejder med på fakultetet.

Jeg synes, at det er en super god idé (tak for den!). Så det gør jeg fremover – én gang om måneden.

Her i klummen skriver jeg om nogle af de emner, der aktuelt ligger på mit bord. Noget af det, der har fyldt meget de seneste måneder, både på mit bord og i mit hoved, er overflytningen af Center for Registerforskning fra Aarhus BSS til Health, som vil ske ved årsskiftet.

Der har været mange praktiske og administrative beslutninger, og der har været drøftelser med ledelsen på Institut for Folkesundhed, som skal huse Center for Registerforskning, med centerledelsen, med ledelsen på Aarhus BSS og med samarbejdsudvalgene.

Nu er rammerne ved at falde på plads, og derfor er det også nu, vi for alvor kan begynde at tale om visionen og de videnskabelige muligheder, vi som fakultet og center kan løfte i fællesskab. Og det er i virkeligheden det, jeg glæder mig allermest til.

Centret har leveret afgørende forskning inden for blandt andet autisme, epilepsi, spiseforstyrrelser, ADHD, affektive lidelser.

Med sin stærke profil inden for registerforskning og epidemiologi har det været oplagt at placere centret på Institut for Folkesundhed, for lige præcis her er der et væsentligt sammenfald i forskningsmetoder og et fælles, fagligt fokus på blandt andet mental sundhed.

Ved at bringe de to enheder sammen ser jeg et potentiale for få et ekstremt stærkt og mere samlet epidemiologisk fagmiljø.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi med denne overflytning kan styrke forbindelsen mellem registerforskning og vores etablerede forskningsmiljøer. Som jeg ser det, kan alle institutter på Health få glæde af samarbejdet, fordi vi nu i højere grad kan koble ekspertisen inden for registerforskning med den eksisterende forskningsinfrastruktur på fakultetet.

Men hvordan får vi visionen til at udfolde sig? Hvordan får vi rent faktisk skabt disse samarbejder om data og åbnet denne unikke mulighed for flere af fakultetets forskere? Det sker ikke ved, at vi bare giver Center for Registerforskning en ny adresse.

En mulighed kunne være, at vi inviterer forskere på tværs af institutter og Center for Registerforskning til sammen at udarbejde eller udfolde visionen for samarbejde. En faglig gruppe, som vil være med til at formulere potentialet, udpege barrierer og afdække muligheder for faglig synergi, så vi kan skabe nye forskningssamarbejder og -projekter.

Det er noget af det, jeg vil tænke mere over og sammen med motiverede og inspirerende mennesker fra centeret og Institut for Folkesundhed arbejde videre med de kommende måneder.