Nyhedsbrev / Newsletter februar 2025

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

See English version below

Kære alle

 

Så er det igen tid til seneste nyt fra instituttet. Som jeg skrev til jer allerede ved årsskiftet, så siger vi ved udgangen af februar farvel til viceinstitutleder Ellen Margrethe Hauge, som går tilbage i sit kliniske lærestolsprofessorat. Endnu engang kæmpestor tak til Ellen for en fantastisk indsats for Instituttet og for klinisk forskning. Vi har budt velkommen til ny viceinstitutleder for forskning Tine Brink Henriksen og viceinstitutleder for talent Annette de Thurah.

Derudover er den allerseneste fantastiske nyhed på IKM selvfølgelig, at det nu er offentliggjort, at IKM, AU og AUH får et nyt kraftfuldt forskningscenter – PACE (Parkinson’s Disease Research Center) med en stor bevilling fra Lundbeckfonden, som placeres på IKM under ledelse af professor Per Borghammer. Kæmpestort tillykke til alle som er involveret i det nye center.

I dette nyhedsbrev kan I også læse om en omfattende evaluering af forskningen på IKM, der nu nærmer sig sin afslutning. I kan også blive klogere på konturerne af den nye medicinuddannelse, der træder i kraft i 2026, og som blandt andet vil have øget fokus på almen medicin, psykiatri og digitale kompetencer.

Derudover er der nyt om gebyrer for kliniske afprøvninger, lidt om informationssikkerhed og muligheden for at styrke jeres faglige profil på både LinkedIn og Pure.

 

Friske udefrakommende øjne på vores forskning
En omfattende evaluering af forskningen på Institut for Klinisk Medicin nærmer sig slutfasen, og jeg vil derfor takke de af jer, som agerede værter, da det eksterne bedømmelsespanel besøgte IKM 3 dage i slutningen af januar. Panelet, der har professor Paul Stewart fra University of Leeds som forperson, har nu afleveret sit skriftlige input til vores selvevaluering og de detaljerede indtryk panelet fik gennem præsentationer og dialog under besøget.
I de kommende uger samler styregruppen rapportens løsdele (fra institutdata til ekstern evaluering og interne swot-analyser fra jeres fagmiljøer), og så tilføjer jeg som institutleder en handlingsplan, hvorefter det samlede produkt senest 1. april afleveres til dekanatet. Jeg kommer til at dele den endelige evaluering med den udvidede lederkreds, så de vigtige pointer kommer i spil ude hos jer - i de fagmiljøer, som det hele handler om. I det hele taget vil jeg gøre meget for, at forskningsevalueringen bliver brugt så meget og så instrumentelt som muligt og ikke (Gud forbyde det) blot strander på et fællesdrev som ’noget, vi blev pålagt oppefra’.

 

Ny medicinuddannelse – nu kender vi konturerne
Vi kender nu omridset af den nye medicinuddannelse, der skal falde på plads til sommer i form af en ny studieordning, som så vil træde i kraft fra sommeren 2026. Det er studienævnet, der udformer det endelige forslag, men fire hovedpunkter ligger fast, og dem bør alle medarbejdere på IKM, hvor vi jo har ansvar for kandidatdelen, være bekendt med. Vi kommer til at:

  • øge bevidstheden om social ulighed i sundhed
  • styrke almen medicin i teori og praksis
  • fokusere mere på psykiatri og
  • uddanne mere digitalt kompetente kandidater (med særligt fokus på GAI, generative artificial intelligence), som er en del af AU’s overordnede strategi.

Arbejdet med ny studieordning har været drevet af en gruppe fagpersoner med bred viden om medicinuddannelsen, som har fået deres anbefalinger fra tre arbejdsgrupper bestående af medarbejdere (bl.a. nogle af jer) med særlig viden om de områder, der er fremhævet. Ændringerne er langt hen ad vejen dikteret af samfundskontrakten (altså Sundhedsstrukturkommissionen fra 2024 og Sundhedsreformen fra 2022) og af budgetforliget i Region Midtjylland med intentioner om lokal forankring af en del af lægeuddannelsen i Gødstrup samt et generelt styrket spor i almen medicin.

 

Gebyrer for kliniske afprøvninger af medicinsk udstyr bliver billigere
Fra 1. januar 2025 er det blevet billigere at få behandlet ansøgninger om kliniske afprøvninger af medicinsk udstyr. Gebyrerne falder med ca. 20 procent, som en del af en ny strategi for life science. Det betyder blandt andet, at gebyret for videnskabsetisk behandling af en standardansøgning falder fra 40.724 kroner til 33.221 kroner. Gebyrsatserne for forskellige typer udstyr er også blevet justeret. I kan alle se de nye satser på dette link.
De lavere gebyrer er et skridt i den rigtige retning, da de betyder færre økonomiske barrierer for dem, der de skal søge tilladelse til kliniske afprøvninger, og så giver det mere luft i budgettet til selve forskningsaktiviteterne.

 

Nye rejseprincipper og klimahensyn – hvad gør vi hos os?
Som I måske har set i Inside Health og på vores infoskærme, har fakultetet vedtaget nye principper for flyrejser som led i AU’s overordnede klimaindsats. På IKM ønsker vi at passe på klimaet, herunder overveje hvornår der flyves, men vi vil også orientere os i andre retninger, der måske i højere grad kan batte noget. For tiden tester vi derfor et af IKM’s fagmiljøer, TNU, på min foranledning hvad det betyder for klimaregnskab og CO2-udslip, at vi hæver temperaturen fra minus 80 til minus 70 grader i dybfrysere med forskningsprøver, som ikke nødvendigvis kræver helt så lave og CO2-uvenlige temperaturer. Det kommer I til at høre mere om.

 

Vi får hjælp til vores Pure-profiler – sæt kryds i kalenderen i uge 15
I uge 15 får vi på Instituttet besøg af vores gode kolleger i kommunikationsafdelingen på Health. De vil hjælpe os med at få udfyldt de obligatoriske dele af vores Pure-profiler – med tekst og med et nyt profilfoto. 

I vil senere få en mail om aktiviteter og tidspunkter, og jeg håber, I vil prioritere at deltage og få klaret den skal-opgave, som påhviler os alle. 

Sidste år blev Pure-profilen opdateret teknisk og grafisk, og i den forbindelse blev det obligatorisk for både videnskabelige og administrative medarbejdere på Aarhus Universitet at udfylde:

  • Profiltekst
  • Arbejdsområder
  • Bibeskæftigelse 
  • Kontaktoplysninger

Der er god mening i at have en færdigudfyldt og præsentabel Pure-profil, for Pure-profilerne er noget af det første, der dukker op, hvis man googler en AU-ansats navn. Det gør fonde og samarbejdspartnere jævnligt.

 

Informationssikkerhed kræver gode vaner for os alle
Informationssikkerhed er en fælles opgave, og vi har alle et ansvar for at beskytte vores data og systemer. Det sætter Aarhus Universitet nu fokus på i en ny kampagne, der indeholder seks konkrete råd til at minimere risikoen for fejl og uautoriseret adgang.
Kampagnen rammer hovedet på sømmet: tekniske løsninger som firewalls og antivirus er ikke nok til at beskytte os. Det kræver også, at vi tænker os om i hverdagen. Fra at låse computeren, når vi går, til at bruge forskellige passwords til forskellige platforme, er det de små vaner, der gør en forskel. Jeg vil kraftigt opfordre jer alle til at følge de seks konkrete råd, som fremgår af universitetets nye hjemmeside om informationssikkerhed.

I 2024 modtog Aarhus Universitet alvorlig kritik fra Datatilsynet for håndteringen af personoplysninger i flere forskningsprojekter – også på Health. Det viser, hvor vigtigt det er, at vi som forskere har styr på databeskyttelsesreglerne.

 

Fra rumforskning i Antarktis til adjunkt på IKM
Jeg vil opfordre jer alle til at læse artiklen om Nadja Albertsen, der har taget en usædvanlig vej til sin stilling som adjunkt her på IKM. Hendes forskning handler om, hvordan kroppen og psyken reagerer under ekstreme forhold – og hun har selv været vidt omkring – blandt andet på Det Europæiske Rumagenturs forskningsstation i Antarktis - for at finde svar. Artiklen giver et spændende indblik i hendes karrierevej og indeholder samtidig nogle virkelig flotte billeder fra hendes ekspeditioner.

 

Tilmeld jer fakultetets gratis LinkedIn-kursus
Health Kommunikation udbyder endnu engang et kursus i LinkedIn, hvor I kan tilegne jer nye færdigheder på platformen, som kan hjælpe jer med at udbygge jeres netværk og skabe opmærksomhed om jeres arbejde. Kurset afvikles på engelsk i et mødelokale i universitetsparken onsdag den 19. marts 2025 fra kl. 9-12, og sidste frist for tilmelding er den 12. marts. Læs mere om kursusindhold og tilmelding via fakultetets medarbejderhjemmeside.

 

Arbejdspladsvurdering 2025: Din mening betyder noget
Dine oplevelser og meninger er vigtige for instituttet som arbejdsplads. Derfor fik du tirsdag den 25. februar en mail fra Aarhus Universitet med et link til arbejdspladsvurderingen (APV) 2025.

Det er din mulighed for at bidrage til bedre trivsel og arbejdsmiljø for dig selv og dine kolleger. Din feedback er afgørende for at finde ud af, hvad der fungerer godt, og hvad der kan forbedres på instituttet. Derfor vil jeg opfordre jer alle til at besvare spørgeskemaet. Fristen for at besvare APV er 12. marts 2025. Du kan læse mere på AU’s hjemmeside.

Venlig hilsen

Jørgen Frøkiær

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Dear all

 

It’s time for the latest updates from the department once again. As I mentioned to you at the turn of the year, we will be saying goodbye to deputy head of Department Ellen Margrethe Hauge at the end of February, as she returns to her clinical chair professorship. Once again, a huge thank you to Ellen for her outstanding contribution to the department and to clinical research.

We have welcomed our new deputy head of research, Tine Brink Henriksen, and our new deputy head of talent, Annette de Thurah.

Additionally, the biggest news at IKM right now is, of course, the announcement that IKM, AU, and AUH will establish a new and powerful research center—PACE (Parkinson’s Disease Research Center)—with a major grant from the Lundbeck Foundation. The center will be based at IKM under the leadership of Professor Per Borghammer. A huge congratulations to everyone involved in this exciting new initiative.

In this newsletter, you can also read about the comprehensive evaluation of research at IKM, which is now nearing completion. You will also gain insight into the framework of the new medical degree program set to launch in 2026, which will place greater emphasis on general practice, psychiatry, and digital competencies.

Additionally, we have updates on fees for clinical trials, information security, and opportunities to strengthen your professional profile on both LinkedIn and Pure.

 

Fresh external perspectives on our research

A comprehensive evaluation of research at the Department of Clinical Medicine is entering its final phase, and I would like to thank those of you who hosted the external review panel during their three-day visit to IKM at the end of January. The panel, chaired by Professor Paul Stewart from the University of Leeds, has now submitted its written input to our self-evaluation, along with detailed impressions gathered through presentations and dialogue during the visit.

In the coming weeks, the steering committee will compile the various components of the report (ranging from department data to external evaluations and internal SWOT analyses from your research environments). As head of the department, I will then add an action plan before the final report is submitted to the dean’s office by April 1. I will share the final evaluation with the extended leadership group to ensure that the key points are considered in your research environments—the very places this evaluation is meant to benefit. My aim is to ensure that the research evaluation is used as much and as instrumentally as possible, rather than (heaven forbid) ending up as a forgotten document on a shared drive labeled as ‘something imposed from above.’

 

New medical education – now we know the outlines

We now have an outline of the new medical education program, which will be finalized by summer in the form of a new curriculum, set to take effect from the summer of 2026. The study board is responsible for drafting the final proposal, but four main points have been established, and all staff at IKM, where we are responsible for the master's program, should be aware of them. They are as follows:

  • Increasing awareness of social inequality in health
  • Strengthening general medicine in both theory and practice
  • Placing greater focus on psychiatry
  • Educating more digitally competent graduates (with a special focus on artificial intelligence, which is part of AU’s overall strategy.

The curriculum development has been led by a group of experts with extensive knowledge of the medical education program, drawing recommendations from three working groups composed of staff members (including some of you) with specialized knowledge in these highlighted areas. The changes are largely dictated by the societal contract (including the 2024 Health Structure Commission and the 2022 Health Reform) and the budget agreement in the Central Denmark Region, which aims to locally anchor parts of medical education in Gødstrup and generally strengthen the general medicine track.

 

From Space Research in Antarctica to Assistant Professor at IKM
I encourage you all to read the article about Nadja Albertsen, who has taken an unusual path to her position as an assistant professor here at IKM. Her research focuses on how the body and mind respond under extreme conditions – and she has traveled far and wide, including to the European Space Agency’s research station in Antarctica, to find answers. The article provides a fascinating insight into her career journey and also features some truly stunning photos from her expeditions.

 

Fees for clinical trials of medical devices are becoming cheaper

As of January 1, 2025, it has become cheaper to have applications for clinical trials of medical devices processed. Fees will decrease by approximately 20% as part of a new life sciences strategy. This means, for instance, that the fee for ethical review of a standard application will drop from 40,724 DKK to 33,221 DKK. Fees for various types of devices have also been adjusted. You can find the new rates at this link.

The lower fees are a step in the right direction, as they reduce financial barriers for those seeking approval for clinical trials and free up more budget space for research activities.

 

New travel principles and climate considerations – what are we doing?

As you may have seen on Inside Health and our information screens, the faculty has adopted new principles for air travel as part of AU’s overall climate initiative. At IKM, we want to be mindful of the climate, including considering when to fly, but we are also exploring other impactful measures. Currently, at my initiative, we are testing what it means for our carbon footprint and CO2 emissions to raise the temperature in ultra-low temperature freezers from -80°C to -70°C for research samples that do not necessarily require such extreme and CO2-intensive conditions. You will hear more about this in the future.

 

Assistance with our Pure profiles in week 15

In week 15, we will receive a visit from our colleagues in the Health Communications Department. They will help us complete the mandatory sections of our Pure profiles—with both text and a new profile photo.

You will receive an email with details about activities and schedules later, and I hope you will prioritize participating and completing this required task. Last year, the Pure profile was updated both technically and graphically, making it mandatory for both academic and administrative staff at Aarhus University to complete the following:

  • Profile text
  • Areas of expertise
  • Secondary employment
  • Contact information

Having a well-completed and professional Pure profile makes sense, as these profiles are among the first search results when someone Googles an AU employee’s name—something that funding bodies and partners do frequently.

 

Information security requires good habits from all of us

Information security is a shared responsibility, and we all have a role to play in protecting our data and systems. Aarhus University is now emphasizing this in a new campaign featuring six concrete tips to minimize the risk of errors and unauthorized access.

The campaign hits the nail on the head: technical solutions such as firewalls and antivirus software are not enough to protect us. It also requires mindful everyday habits. From locking your computer when stepping away to using different passwords for different platforms, small habits make a big difference. I strongly encourage you all to follow the six specific tips outlined on the university’s new information security webpage.

In 2024, Aarhus University received severe criticism from the Danish Data Protection Agency for its handling of personal data in several research projects—including at Health. This highlights the importance of researchers being well-versed in data protection regulations.

 

Sign up for the faculty’s free LinkedIn course

Health Communications is once again offering a LinkedIn course, where you can acquire new skills on the platform to expand your network and raise awareness about your work. The course will be conducted in English in a meeting room at the University Park on Wednesday, March 19, 2025, from 9 AM to 12 PM. The registration deadline is March 12. You can read more about the course content and sign up via the faculty's staff website.

 

Workplace assessment 2025: Your opinion matters

Your experiences and opinions are important to the department as a workplace. That’s why, on Tuesday, February 25, you received an email from Aarhus University with a link to the 2025 Workplace Assessment (APV).

This is your opportunity to contribute to better well-being and a healthier work environment for you and your colleagues. Your feedback is crucial in identifying what works well and what can be improved at the institute. Therefore, I encourage all of you to complete the survey. The deadline for completing the APV is March 12, 2025. You can find more information on AU’s website.

Kind regards

Jørgen Frøkiær