Nyhedsbrev / Newsletter August 2024
Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department
See English version below
Kære alle
Jeg håber, I alle har haft en skøn sommerferie. Dette nyhedsbrev indeholder vigtige opdateringer om nye foranstaltninger for at beskytte forskningsdata, en stor og trist ændring i institutledelsen og lidt om nye retningslinjer for brugen af kunstig intelligens. I vil også kunne læse lidt om proceduren for de kommende medarbejderudviklingssamtaler og et tilbud til forskere, der søger støtte til forskning, udlandsophold og publikationer.
Viceinstitutleder stopper
Vores viceinstitutleder for forskning, Ellen Margrethe Hauge har besluttet ikke at fortsætte i sin rolle, når hendes kontrakt udløber i slutningen af februar 2025. Vi er selvfølgelig kede af at skulle sige farvel til Ellen i denne funktion, da hun har gjort en kæmpestor indsats som viceinstitutleder. Samtidig har vi fuld forståelse for, at hun fremover ønsker at fokusere mere på sin rolle som lærestolsprofessor og alle de vigtige opgaver Ellen udfører der.
Dette betyder, at vi nu skal i gang med at finde en ny viceinstitutleder for forskning. Det er en vigtig rolle for instituttet, og der er mange spændende initiativer og udfordringer på vej bl.a. inden for rekruttering, karriereudvikling og kultur arbejdet. Vi starter rekrutteringsprocessen her i efteråret og vil annoncere stillingen åbent på instituttet. I vil naturligvis høre mere, når vi kommer tættere på. Hvis du overvejer at søge stillingen, eller hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte mig eller en af de andre i institutledelsen. Indtil videre vil jeg gerne sige stor tak til Ellen for hendes enorme indsats som vice institutleder. Heldigvis bliver hun hos os i institutledelsen indtil marts 2025.
AU indtager førsteplads på global rangliste
Det er med stor stolthed og glæde, at jeg kan meddele, at Aarhus Universitet har opnået en førsteplads på Scholar Gps’ globale rangliste i kategorien klinisk neurofysiologi. Dette er en kæmpestor bedrift og er et bevis på det enestående arbejde, der udføres af alle medarbejdere i afdelingen.Scholar Gps måler bl.a. på antallet af publiceringer, citationer, h-indeks, samarbejde og international betydning, og førstepladsen er en præstation, som alle i afdelingen kan være utrolig stolte af. Endnu vigtigere betyder topplaceringen også, at neuropatienterne på AUH og andre hospitaler nyder godt af den nyeste viden og banebrydende behandlinger, som blandt andre Hatice Tankisi, Sándor Benicky og deres kolleger på afdelingen har leveret store bidrag til de seneste år.
Vigtig sikkerhedsopdatering skal beskytte følsomme forskningsdata
For at beskytte vores følsomme forskningsdata og forbedre sikkerheden på instituttet bliver der meget snart indført en ny sikkerhedsforanstaltning på alle arbejdscomputere. Hidtil har I haft fri adgang til at installere, ændre eller opdatere programmer på jeres computere. Desværre øger det risikoen for cyberangreb og datatyveri. Derfor vil I fremover skulle aktivere de lokale administrative rettigheder manuelt, når I vil lave ændringer på computeren.
Dette bliver håndteret via et program, som automatisk bliver installeret på jeres computer. Jeg vil kraftigt opfordre jer alle til at tage denne nye foranstaltning seriøst, så vi sammen kan beskytte vores arbejde og data. Udrulningen af systemet vil komme til at foregå i løbet af efteråret.
MUS-sæsonen står for døren
Snart er efteråret over os, og dermed skydes sæsonen for de årlige medarbejderudviklingssamtaler i gang. Det er en god anledning til at minde om, at MUS ikke kun er et ledelsesredskab, men også jeres mulighed for at tale om trivsel, udvikling og ambitioner med en leder, der har sat tid af til formålet. De af jer, som har dobbelt ansættelse, kan ønske at holde MUS med både AU- og RM-leder samtidig, hvis det giver mening, mens kliniske lektorer med beskeden til tilknytning til universitetet og ph.d.-studerende ikke tilbydes MUS i traditionel forstand. På IKM har vi dog aftalt, at ph.d.-studerende inkorporerer samtalen om kompetencer og trivsel i vejledersamtalerne, men kliniske lektorer samles af lærestolsprofessorerne til MUS eller GRUS i mindre grupper. Uanset ansættelsesforhold kan I hente samtaleguider og vejledninger på dansk og engelsk på www.au.dk/mus.
Hvis I er i tvivl om, hvem skal til MUS med, så kontakt sekretariatsleder Maria Bøndergaard Røjkjær på mbr@clin.au.dk / 20931969.
Søg AUFF-støtte til forskning, udlandsophold og publikationer
Har du planer om at videreudvikle din forskning, tage på udlandsophold for at styrke dit internationale samarbejde eller har brug for støtte til at få udvidet dine forskningsresultater. Så kan du nu søge støtte hos Aarhus Universitets Forskningsfond (AUFF), der har åbnet for ansøgninger til forskellige former for støtte. Ansøgningsfristen nærmer sig, så jeg vil opfordre alle interesserede i at læse mere om mulighederne og indsende en ansøgning, hvis det er relevant for jer. Du kan læse mere tilbuddet her.
AU har vedtaget retningslinjer for brug af kunstig intelligens
Aarhus Universitet har vedtaget nye retningslinjer for brugen af generativ kunstig intelligens (GAI), i form af syv konkrete anvisninger. De er rettesnor for, hvordan I sikkert, ansvarligt og trygt kan bruge GAI i jeres daglige arbejde.
Overordnet gælder det, at GAI ikke må bruges til at behandle fortrolige eller følsomme data. I kan læse de detaljerede anvisninger her: Se de 7 GAI-anvisninger.
Alle medarbejdere har adgang til Microsoft Copilot, som kan bruges via jeres AU-login. Husk dog, at Copilot – ligesom andre GAI-værktøjer – ikke bør anvendes til fortrolige eller følsomme data. I kan læse en vejledning til anvendelse af Copilot her: Se vejledning til Microsoft Copilot.
Open Access-kvote hos forlag er snart brugt op
Følgende er til jer forskere, der planlægger at publicere forskningsresultater Open Acces frem til nytår. Ifølge forlaget Wileys forventes det, at AU når loftet på 1110 artikler omkring 30. oktober 2024. Det betyder, at forfattere, der får deres artikler accepteret efter denne dato og frem til 1. januar 2025, selv skal finansiere udgifterne til OA-publicering i Wiley’s tidsskrifter, hvis de ønsker at gøre deres arbejde åbent tilgængeligt. Alternativt kan I vælge at publicere bag en betalingsmur. Begge muligheder skal aftales direkte mellem forfatterne og Wiley.
Brug for hjælp i forskningsforløbet?
Få en introduktion til de forskningsunderstøttende funktioner d. 3. oktober kl. 15:15-16:45.
Ved introduktionen får du overblik over nogle af de forskningsunderstøttende funktioner, som du kan få brug for i et forskningsforløb. Efter en fælles introduktion giver hver funktion en præsentation. Og derefter er der mulighed for spørgsmål.
Du møder:
Regnskab
GCP-enheden
Dataenheden
CONNECT
TTO & Den Fælles Rådgivningsfunktion
Forskningsstøtteenheden
IKM, Staben
Innovationsenheden
Målgruppe: Nyansatte medarbejdere med forskningsfunktion. Men alle er velkomne.
Tid: 3. oktober 2024 kl. 15:15-16:45
Sted: Auditoriet, Klinisk Epidemiologisk Afdeling. Olof Palmes Allé 43-45, 8200 Aarhus N
Derudover vil man kunne deltage online via dette link: https://aarhusuniversity.zoom.us/j/61128315015?from=addon
Tilmelding: til abli@au.dk senest d. 1. oktober kl. 15.00
Ny studentermedhjælper til IKM
Da Kristine Olsen har opsagt sin stilling, har vi nu fået Ibrahim Omar, som tager sig af alle kontrakter samt underskrifter fra Jørgen Frøkiær. Venligst kontakt Ibrahim på:
Ibrahim Omar: ibrahimomar@clin.au.dk
Mobil: 93521841
Venlig hilsen
Jørgen Frøkiær
Dear all
I hope you all had a wonderful summer vacation.
This newsletter contains important updates on new measures to protect research data, a significant and unfortunate change in the departments management and some information about new guidelines for the use of artificial intelligence. You will also find details about the upcoming employee development reviews and an offer for researchers seeking support for research, international stays, and publications.
Vice Head of Department resigns
Our Vice Head of Research, Ellen Margrethe Hauge, has decided not to continue in her role when her contract expires at the end of February 2025. We are, of course, sad to see Ellen leave this position, as she has made a tremendous effort as Vice Head. At the same time, we fully understand her desire to focus more on her role as Chair Professor and all the important tasks she performs there. This means we now need to find a new Vice Head of Research. It is an important role for the department and there are many exciting initiatives and challenges ahead, including recruitment, career development, and cultural work. We will start the recruitment process this fall and will announce the position openly within the department. You will naturally hear more as we get closer. If you are considering applying for the position or have any questions, feel free to contact me or one of the other members of the department management. For now, I would like to extend a big thank you to Ellen for her enormous efforts as Vice Head. Fortunately, she will remain with us in the department management until March 2025.
AU Takes First Place on Global Ranking
It is with great pride and joy that I can announce that Aarhus University has achieved first place on Scholar GPS's global ranking in the category of Clinical Neurophysiology. This is a tremendous achievement and a testament to the outstanding work being done by all employees in the department. Scholar GPS measures factors such as the number of publications, citations, h-index, collaboration, and international impact, and this first-place ranking is an accomplishment that everyone in the department can be incredibly proud of. Even more importantly, this top ranking means that neuro patients at AUH and other hospitals benefit from the latest knowledge and groundbreaking treatments, to which Hatice Tankisi, Sándor Benicky, and their colleagues in the department have made significant contributions in recent years.
Important Security Update to Protect Sensitive Research Data To protect our sensitive research data and improve security at the department, a new security measure will soon be implemented on all work computers. So far, you have had free access to install, modify, or update programs on your computers. Unfortunately, this increases the risk of cyberattacks and data theft. Therefore, you will now need to manually activate local administrative rights when you want to make changes to your computer. This will be managed through a program that will be automatically installed on your computer. I strongly urge all of you to take this new measure seriously so that we can collectively protect our work and data. The system will be rolled out over the course of the fall.
MUS Season is Approaching Autumn is soon upon us, which means the season for the annual employee development reviews (MUS) is about to begin. This is a good opportunity to remind you that MUS is not just a management tool but also your chance to discuss well-being, development, and ambitions with a leader who has set aside time for this purpose. Those of you with dual employment can choose to have a MUS with both your AU and RM leader simultaneously if it makes sense, while clinical lecturers with limited affiliation to the university and Ph.D. students are not offered a traditional MUS. At IKM, however, we have agreed that Ph.D. students should incorporate the discussion of competencies and well-being into their supervision meetings, while clinical lecturers are gathered by the chair professors for MUS or GRUS in smaller groups. Regardless of your employment status, you can find conversation guides and guidelines in both Danish and English at www.au.dk/mus. If you are unsure who you should have a MUS with, please contact Secretariat Leader Maria Bøndergaard Røjkjær at mbr@clin.au.dk / 20931969.
Apply for AUFF Support for Research, International Stays, and Publications If you have plans to further develop your research, go abroad to strengthen your international collaboration, or need support to expand your research results, you can now apply for support from Aarhus University's Research Fund (AUFF), which has opened for applications for various forms of support. The application deadline is approaching, so I encourage all interested parties to read more about the opportunities and submit an application if relevant to you. You can read more about the offer here.
AU Adopts Guidelines for the Use of Artificial Intelligence Aarhus University has adopted new guidelines for the use of generative artificial intelligence (GAI), in the form of seven specific directives. These serve as guidelines for how you can safely, responsibly, and confidently use GAI in your daily work. Overall, GAI should not be used to process confidential or sensitive data. You can read the detailed guidelines here: See the 7 GAI Guidelines. All employees have access to Microsoft Copilot, which can be used via your AU login. However, remember that Copilot, like other GAI tools, should not be used for confidential or sensitive data. You can read a guide to using Copilot here: See the guide to Microsoft Copilot.
Open Access Quota with Publishers is Nearly Exhausted This is for researchers planning to publish research results Open Access by the end of the year. According to the publisher Wiley, AU is expected to reach the cap of 1110 articles around October 30, 2024. This means that authors who have their articles accepted after this date and until January 1, 2025, will need to finance the costs of OA publishing in Wiley's journals themselves if they wish to make their work openly available. Alternatively, you can choose to publish behind a paywall. Both options must be agreed upon directly between the authors and Wiley.
Need Help with Your Research Process? Get an introduction to the research support functions on October 3, from 15:15 to 16:45. During the introduction, you will get an overview of some of the research support functions that you might need during a research process. After a joint introduction, each function will give a presentation, followed by an opportunity for questions.
You will meet:
- Accounting
- GCP Unit
- Data Unit
- CONNECT
- TTO & The Joint Advisory Function
- Research Support Unit
- IKM, Staff
- Innovation Unit
Target Group: Newly hired employees with research functions. But all are welcome. Time: October 3, 2024, from 15:15 to 16:45 Place: Auditorium, Clinical Epidemiology Department. Olof Palmes Allé 43-45, 8200 Aarhus N Additionally, you can participate online via this link: Zoom Link Registration: to abli@au.dk by October 1, at 15:00.
New Student Assistant at IKM
As Kristine Olsen has resigned, we now have Ibrahim Omar, who will handle all contracts and signatures from Jørgen Frøkiær.
Please contact Ibrahim at: Ibrahim Omar: ibrahimomar@clin.au.dk Mobile: 93521841
Best regards
Jørgen Frøkiær