Nyhedsbrev / Newsletter April 2024

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

Kære alle
I denne måneds nyhedsbrev, kan I læse om en række vigtige emner som f.eks. sexisme blandt ph.d.-studerende, kunstig intelligens og eksamener, karriereveje for forskere og ODIN-platformen, der forbinder forskere med industrien og netop har fået en stor kapitalindsprøjtning – plus meget andet.

Rapport: Sexisme påvirker ph.d.-studerendes forskerkarrierer
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) udgav den 20. marts en rapport om ph.d.-studerendes oplevelser med sexisme på danske universiteter. Det fremgår bl.a. af rapporten, at ph.d.-studerende i betydeligt omfang udsættes for sexistiske hændelser, som både påvirker deres arbejde, sundhed og karrierevalg. Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, og det er vores ansvar at bekæmpe sexisme på arbejdspladsen. Som I ved, valgte vi for et par år siden at lancere en uvildig undersøgelse af arbejdsmiljøet her på instituttet med særligt fokus på uønsket seksuel opmærksomhed og oplevelser med forskelsbehandling på baggrund af køn. Rapporten afslørede, at vi på instituttet har vores egne problemer med sexisme og oplevelser med forskelsbehandling, og på baggrund af rapporten har vi fra ledelsens side iværksat flere indsatser for at adressere disse udfordringer. Det er et arbejde, som vi tager meget seriøst og som vi vil fortsætte – ikke kun for de ph.d.-studerende men for alle ansatte på instituttet. Som ph.d.-studerende står man dog i en særlig sårbar situation, og det kan være svært at sige fra over for grænseoverskridende adfærd. Derfor vil jeg opfordre alle ph.d.-studerende, der føler sig udsat for sexisme eller anden krænkende adfærd, til at kontakte nærmeste leder eller institutledelsen.

Hvordan vil eksamener og specialeskrivning blive påvirket af kunstig intelligens?
Kunstig intelligens er kommet for at blive – på godt og ondt - og vi er i institutledelsen godt i gang med at undersøge potentiale og udfordringer med den nye teknologi. Det gælder ikke mindst i forbindelse med eksamener, specialer og opgaver i forbindelse med valgfrie forløb. Vi har selvfølgelig et mål om at sikre, at vores ud prøvninger bedst muligt afspejler de studerendes kompetencer og forbereder dem til fremtiden. Vi skal derfor finde en balance, hvor vi både udnytter den nye teknologi, men også bevarer en retvisende vurdering af studerendes viden og færdigheder. Vi deltager aktivt i forskellige fora og samarbejder med eksperter for at være med til at sætte en retning for, hvordan kunstig intelligens implementeres i nye eksamensformer uden at gå på kompromis med vores akademiske standarder. Forårets og sommerens eksamensperioder vil ikke blive påvirket, men vi forventer allerede i efteråret at introducere nye elementer. For mere information eller hvis du ønsker at deltage aktivt i arbejdet, er du velkommen til at kontakte viceinstitutleder Anders Bonde Jensen på 20967615 eller anders.bonde.jensen@oncology.au.dk.

Klare karriereveje – hjælp til forskere på alle niveauer
Hvordan gør man akademisk karriere, hvis man ikke kender nogen, der hjælper én på vej? Hvad skal der til af penge, relationer og fagligt niveau for at komme nærmere en postdocansættelse, et adjunktur, et lektorat/klinisk lektorat eller et professorat/klinisk professorat? Alt det forsøger instituttet at informere om at på seks nye hjemmesider, der både inkluderer lavpraktikken, alt det uformelle og det særlige, der gælder ved dobbeltansættelse i regionen: https://clin.medarbejdere.au.dk/karriereveje .Jeg håber meget, at siderne kan bruges, for vi har længe vidst, at det er svært at finde disse informationer andre steder. Så del linket med jeres forskningsparate kolleger, der pt er ansat på AUH og regionshospitalerne. Og bemærk, at siderne også forbinder jer med  IKM’s uvildige karriereambassadører, som alle må kontakte for en uforpligtende snak. Der linkes derudover til fakultetets nye karriereudviklingssites, som især er målrettet postdocs og adjunkter. 

Styrk din forskning og udvid dit netværk i udvidet ODIN-samarbejde
Efter en pilotperiode har Novo Nordisk Fonden har netop spyttet 180 millioner kroner i en udvidelse af ODIN-platformen, der forbinder universitetsforskere med industrien for at fremme samarbejde og innovation inden for life-science. Platformen giver forskere mulighed for at:

  • Foreslå projektidéer
  • Samarbejde med industrien i et åbent miljø.
  • Udvide netværk i industrien og det akademiske miljø.
  • Få finansiering til projekter.

I anledningen af udvidelsen af platformen inviterer ODIN til kick-off event den 27. maj i Scandic Falconer på Frederiksberg fra kl. 10 til 17. Klik her for yderligere information og tilmelding. ODIN afholder også et informationsmøde på Aarhus Universitet, hvor deltagere bl.a. kan få indsigt i platformens åbne forskningsmodel. Mødet finder sted den 2. maj kl. 10.00-11.00 i iNANO Auditorium på Aarhus Universitet. Tilmelding sker via linket her. https://projects.au.dk/open-odin/item/artikel/default-ff2c2c70ed-3

Institutforum er din mulighed for at få indflydelse
Som beskrevet tidligere har vi på instituttet oprettet et Institutforum, der er et forum for alle medarbejdere, og som bl.a. skal være en platform for dialog og information mellem instituttets ledelse og medarbejdere. I forummet vil vi drøfte aktuelle emner af både faglig og organisatorisk karakter, og alle medlemmerne har mulighed for at bidrage til at udvikle instituttets strategi og retning. IKMs Institutforum er nu blevet konstitueret og består af en lang række engagerede og dygtige profiler fra mange forskellige fagområder. Hvis du ønsker indflydelse på instituttets udvikling, så tøv ikke med at melde sig som kandidat til Institutforum. Opfordringen gælder alle – uanset anciennitet og fagområde. Læs mere her.

Nu kan du indstille kandidater til EliteForsk-stipendier
Nu kan du indstille kandidater til EliteForsk Rejsestipendier 2025. Hvert stipendium er på 200.000 DKK og er beregnet til at finansiere langvarige studieophold ved førende internationale forskningscentre. Indstillede kandidater skal have mindst halvandet års ph.d.-studier tilbage pr. 31. maj 2024. Forslag sendes direkte til Sundheds Ph.d.-administrationen, Helene Hallas (heha@au.dk), senest onsdag den 10. april 2024. Bemærk, at indstillingerne skal være på dansk. Indstillingen skal inkludere:

  • En akademisk begrundelse for indstillingen, inklusiv en beskrivelse af kandidatens ph.d.-projektets niveau og kvalitet forskningsmæssigt. Dette skal være på dansk (én side - 2.400 tegn inkl. mellemrum).
  • CV og publikationsliste (hvis relevant) må være på dansk eller engelsk.
  • En beskrivelse af de internationale forskningsmiljøer, der vil bidrage til forskeruddannelsesprogrammet, samt betydningen og formålet med studieopholdet i udlandet i forhold til det pågældende ph.d.-projekt. Dette skal være på dansk (én side - 2.400 tegn inkl. mellemrum pr. kandidat).

Netværk sætter fokus på Clinical Trials Unit
Tirsdag den 30. april finder næste møde i forskningsnetværket for randomiserede multicenterstudier sted, og denne gang er der fokus på Clinical Trials Unit – et emne af afgørende betydning inden for vores felt.

Graeme Maclennan, der er Professor i medicinsk statistik og direktør for Centre for Health Care Randomized Trials ved University of Aberdeen, er gæsteoplægsholder og vil give deltagerne indblik i, hvordan deres CTU er organiseret og dele ud af hans erfaringer. Arrangementet finder sted den 30. april 2024 klokken 15.30-17.00 i lokale G202-142, G206 Plan 2. Tilmeld jer seneste 22. april via følgende link. Tilmeldingslink.

Tværfagligt symposium om svære infektioner
Eventkalenderen for april indeholder også det tværsfaglige symposium ”Moderne forståelse og tilgang til svære infektioner”, der finder sted 24. april, kl. 15.15-18.00 i Auditorium G206-145 på AUH.

Her kan deltagerne blive klogere på behandlingen af biofilm-infektioner ved oplæg af professor Rikke Louise Meyer og professor Jason Roberts vil fortælle om antimikrobiel dosering i kritiske tilfælde. Symposiet slutter med en paneldebat og er en god mulighed for at udvide sit netværk og få ny indsigt. Tilmeld dig senest 22. april via linket her.

Venlig hilsen
Jørgen Frøkiær


Dear all
In this month's newsletter, you can read about several important topics such as sexism among Ph.D. students, artificial intelligence and exams, career paths for researchers, and the ODIN platform, which connects researchers with industry and has recently received a significant capital injection – plus much more.

Report: Sexism affects Ph.D. students' research careers
The National Research and Analysis Center for Welfare (VIVE) released a report on March 20 concerning Ph.D. students' experiences with sexism at Danish universities. The report reveals that Ph.D. students are significantly subjected to sexist incidents, affecting both their work, health, and career choices. This is completely unacceptable, and it is our responsibility to combat sexism in the workplace. As you know, a few years ago, we chose to launch an independent investigation into the working environment here at the department, with a particular focus on unwanted sexual attention and experiences of discrimination based on gender. The report revealed that we at the department have our own issues with sexism and experiences of discrimination, and based on the report, we have implemented several initiatives from the management to address these challenges. This is work that we take very seriously and will continue – not only for Ph.D. students but for all employees at IKM. However, Ph.D. students are in a particularly vulnerable situation, and it can be difficult to speak out against boundary-crossing behavior. Therefore, I would encourage all Ph.D. students who feel subjected to sexism or other offensive behavior to contact their nearest supervisor or department management.

How will exams and thesis writing be affected by artificial intelligence?
Artificial intelligence is here to stay – for better or worse – and we, in the department management, are actively investigating the potential and challenges of this new technology. This is especially relevant regarding exams, theses, and tasks related to elective courses. Naturally, we aim to ensure that our assessments best reflect students' competencies and prepare them for the future. Therefore, we must strike a balance where we leverage the new technology while also maintaining a fair assessment of students' knowledge and skills. We actively participate in various forums and collaborate with experts to help shape the direction of how artificial intelligence is implemented in new examination formats without compromising our academic standards. The spring and summer exam periods will not be affected, but we expect to introduce new elements as early as autumn. For more information or if you wish to actively participate in this work, please feel free to contact Vice Head of department Anders Bonde Jensen at 20967615 or anders.bonde.jensen@oncology.au.dk.

Clear career paths – assistance for researchers at all levels
How does one pursue an academic career if they don't know anyone to guide them? What level of funding, relationships, and academic achievement is required to move closer to a postdoctoral position, an assistant professorship, an associate professorship/clinical associate professorship, or a professorship/clinical professorship? The department aims to provide information on these topics through six new websites, which include internships, informal aspects, and specifics related to dual employment in the region: https://clin.medarbejdere.au.dk/karriereveje. I hope these pages prove useful, as we have long known that it is challenging to find this information elsewhere. So, please share the link with your research-oriented colleagues currently employed at AUH and regional hospitals. Note that the pages also connect you with IKM's independent career ambassadors, whom you may contact for an informal chat. Additionally, links are provided to the faculty's new career development sites, especially targeted at postdocs and assistant professors.

Strengthen your research and expand your network through extended ODIN collaboration
After a pilot period, the Novo Nordisk Foundation has recently invested 180 million kroner in expanding the ODIN platform, which connects university researchers with industry to promote collaboration and innovation in life science. The platform allows researchers to:

  • Propose project ideas
  • Collaborate with industry in an open environment
  • Expand their network in both industry and the academic community
  • Obtain funding for projects In celebration of the platform's expansion, ODIN invites you to a kick-off event on May 27th at the Scandic Falconer in Frederiksberg from 10 am to 5 pm. Click here for further information and registration. ODIN will also hold an information session at Aarhus University, where participants can gain insight into the platform's open research model. The meeting will take place on May 2nd from 10:00 am to 11:00 am at the iNANO Auditorium at Aarhus University. Registration is available via this link: https://projects.au.dk/open-odin/item/artikel/default-ff2c2c70ed-3.

Department Forum – your opportunity to have an impact
As previously described, we have established a Department Forum at IKM, which is a forum for all employees and serves as a platform for dialogue and information exchange between the department management and employees. In the forum, we will discuss current topics of both academic and organizational nature, and all members have the opportunity to contribute to the development of the departments strategy and direction. IKM's Department Forum has now been constituted and consists of a wide range of committed and talented individuals from various fields. If you wish to influence the departments development, do not hesitate to nominate yourself as a candidate for the Department Forum. This invitation applies to everyone – regardless of seniority or field of expertise. Read more here.

Now you can nominate candidates for Elite Research scholarships
You can now nominate candidates for Elite Research Travel Scholarships 2025. Each scholarship is worth DKK 200,000 and is intended to finance long-term study stays at leading international research centers. Nominated candidates must have at least one and a half years of Ph.D. studies remaining as of May 31, 2024. Proposals should be sent directly to the Health Ph.D. Administration, Helene Hallas (heha@au.dk), no later than Wednesday April 10 2024. Please note that nominations must be in Danish. The nomination should include:

  • An academic justification for the nomination, including a description of the candidate's Ph.D. project's level and quality in terms of research. This should be in Danish (one page - 2,400 characters including spaces).
  • CV and list of publications (if applicable) may be in Danish or English.
  • A description of the international research environments that will contribute to the researcher training program, as well as the significance and purpose of the study stay abroad in relation to the specific Ph.D. project. This should be in Danish (one page - 2,400 characters including spaces per candidate).

Network focuses on Clinical Trials Unit 
The next meeting of the research network for randomized multicenter studies will take place on Tuesday, April 30, with a focus on the Clinical Trials Unit – a topic of crucial importance within our field. Graeme Maclennan, Professor of Medical Statistics and Director of the Centre for Health Care Randomized Trials at the University of Aberdeen, will be the guest speaker and provide participants with insights into how their CTU is organized and share his experiences. The event will take place on April 30  2024, from 3:30 pm to 5:00 pm in room G202-142, G206 Plan 2. Please register by April 22 via the following link.

Best regards
Jørgen Frøkiær