Nyhedsbrev / Newsletter April 2023

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

See English version below

 

Kære alle

Det er igen tid til seneste nyt fra instituttet. Nyhedsbrevet indeholder denne gang bl.a. sørgeligt nyt om afsked med IKM’s sekretariatsleder, en unik mulighed for at søge forskningsmidler og info om kommende arrangementer. I kan også læse lidt om forskningsstrategien, der skal styrke den kliniske sundhedsforskning i Aarhus samt om flotte priser, som tre af vores forskere har modtaget for deres forbilledlige og excellente arbejde inden for hver deres felt.

Farvel til en dygtig leder i vores sekretariat
Det er med blandede følelser, at vi må meddele, at vores dygtige og vellidte sekretariatsleder, Emil Kvist Enggaard, har fået et nyt job i HR-afdelingen på Aalborg Universitet. Mens vi naturligvis er glade på hans vegne, er det også med en vis vemodighed, at vi må sige farvel til en så kompetent og engageret leder. Emil har været en utrolig vigtig del af vores team på Institut for Klinisk Medicin, hvor han har været med til at sikre en smidig og effektiv drift af vores sekretariat. Han har altid været en hjælpsom og venlig kollega, der har gjort en stor forskel for vores arbejdsplads og vores hverdag. Selvom det er svært at se Emil forlade os, er vi samtidig taknemmelige for alt det, han har bidraget med til vores institut. Vi er sikre på, at hans erfaring og kompetencer vil være til stor gavn for Aalborg Universitet. Vi vil savne Emil og ønsker ham al muligt held og lykke i hans nye job. Vi vil nu gå i gang med at finde en passende erstatning for Emil, så vi kan sikre kontinuitet i vores sekretariat og fortsætte vores positive udvikling. I vil høre mere herom senere.

Husk at tjekke jeres AU-mail, dobbeltansatte!
Jeg må desværre også i dette nyhedsbrev komme med en streng påmindelse til alle dobbeltansatte om regelmæssigt at tjekke jeres AU-mail - uanset om I er 20, 50 eller 80 procent ansat ved universitetet. Selv om det kan være irriterende at skulle tjekke to indbakker, så er I ansat af to arbejdsgivere – regionen og staten – der begge skal kunne komme i kontakt med jer via en formel kanal. Det har tidligere været muligt at få videresendt mails fra den ene mailadresse til den anden. Nye regler om beskyttelse af personfølsomme data betyder dog, at dette nu ikke længere er muligt. Hvis I har opsat jeres clin.au.dk-mail til at videresende til jeres rm.dk-mail, vil I ikke modtage alle mails fra instituttet. Det er derfor meget vigtigt, at I læser jeres clin.au.dk-mail og svarer fra samme mail. Dette gælder alle med dobbeltansættelse og selvfølgelig også alle professorsekretærer.

Ansøg nu: Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 400 mio. kr. til sundhedsforskning fra forskningsreserven
Jeg vil gerne minde jer om, at der i år er afsat yderligere 400 mio. kr. til sundhedsområdet fra forskningsreserven. Dette er en fantastisk mulighed for at jer til at søge midler til jeres forskning og udvikle jeres projekter.
Midlerne kan bruges til at finansiere alt fra mindre projekter til større, tværfaglige initiativer, og jeg vil gerne opfordre jer alle til at tage dette tilbud alvorligt og overveje at ansøge om midler fra puljen. Hvis I har spørgsmål eller brug for hjælp til at navigere i ansøgningsprocessen, kan I altid henvende jer til Forskningsstøtteenheden. De er der for at hjælpe jer med alt fra at formulere en stærk ansøgning til at finde den bedste finansiering for jeres projekt. Der er i år afsat 200 mio. kr. til ”styrket og uafhængig klinisk forskning” og 81,8 mio. kr. til Inge Lehmann-Programmet, der har til formål at fremme en mere ligelig kønsbalance i forskningsmiljøerne. Derudover er der ca. 100 mio. kr. afsat til forskning i psykiatrien.
I kan læse mere om forskningsreservens puljer på hjemmesiden her.

Ny forskningsstrategi skal styrke sundhedsforskningen i Aarhus
Som nævnt i tidligere nyhedsbreve har IKM, Health og Aarhus Universitetshospital udarbejdet en ny fælles forskningsstrategi, der skal være med til at løfte den kliniske sundhedsforskning til et endnu højere niveau. Vi er nu klar til at løfte sløret for strategien, der kan læses ved at klikke på linket her. Strategien sætter fokus på de fælles og prioriteter, vi har for at skabe de bedste rammer for den kliniske forskning. Den indeholder blandt andet konkrete målsætninger om at øge investeringen i forskning, antallet af tværfaglige publikationer og omfanget af eksterne bevillinger. Læs mere om strategien og tankerne bag her.

Covid-19-forsinkelser forhindrer uddeling af stipendier i foråret
På grund af den fortsatte store mængde af ansøgninger om forlængelser af ph.d.-studier pga. Covid-19-forsinkelser ser vi os nødsaget til at aflyse uddelingen af stipendier her i foråret 2023. Vi har indtil videre finansieret ph.d.-forlængelser for mere end 1,7 mio. kr. til brug i 2023.

Prisregn over IKM-forskere
Vi er stolte af at kunne meddele, at tre af instituttets forskere har modtaget prestigefyldte priser for deres banebrydende arbejde inden for klinisk medicin. De tre prismodtagere er:

Else Marie Skjøde Damsgaard, klinisk lærestolsprofessor på Ældresygdomme, som har modtaget Hagedorn Prisen 2023 på 1,5 mio. kr. for at styrke geriatrien og geriatrisk forskning i Danmark.

Henrik Toft Sørensen, professor i klinisk epidemiologi, som har modtaget Marie og August Krogh Prisen 2023 på 1,5 mio. kr. for sit omfattende bidrag til dansk og international epidemiologisk forskning.

Per Borghammer, klinisk professor i nuklearmedicin og neurovidenskab, som har modtaget EliteForsk-prisen 2023 og et legat på 1,2 mio. kr. for sin forskning i Parkinsons sygdom.

Stort tillykke med de velfortjente anerkendelser og tak for jeres dedikation til at fremme videnskaben og sundheden samt jeres store engagement på Institut for Klinisk Medicin.

Sådan bruger du det nye HR-system, mitHR
Fra 1. marts har ansatte ved Aarhus Universitet fået adgang til det nye fælles digitale HR-system, mitHR, som giver overblik over medarbejderinformation om bl.a. ferie, fravær og senere også lønforhold og MUS-processen. Indtil videre skal vi ikke ændre vores måde at registrere ferie og fravær på. Det betyder, at vi stadig skal:

  • Varsle og masseregistrere al ferie.
  • Melde sygdom, barns 1. og 2. sygedag og omsorgsdage til din lokale sekretær.

MitHR kan dog bruges til at se saldo for ferie og særlige feriedage og alt registreret fravær. HUSK KUN AT SE – IKKE KLIKKE – I MITHR. I må således ikke selv tilføje ferie eller fravær i systemet. I tilfælde af, at der er noget galt med ferie- eller fraværsoversigt, kan I kontakte jeres lokale sekretær eller Pernille Brink Csösz i sekretariatet, pbc@clin.au.dk. Her i opstartsfasen beder vi om lidt ekstra tålmodighed, da sekretariatet får mange henvendelser og selv skal lære det nye system at kende, hvilket kan medføre længere svartid.

MatchPoints: Bliv klogere på fremtidens globale sundhed
Vil du være med til at diskutere de store udfordringer og løsninger inden for global sundhed? Så skynd dig til at tilmelde dig Match Points-konferencen. Det er en unik mulighed for forskere, studerende, sundhedsaktører og NGO’er for at dele viden og erfaringer om emner som pandemiberedskab, ulighed i sundhed, klimaforandringer, bæredygtighed, kronisk sygdom og mental sundhed – alt sammen i et globalt perspektiv. Konferencen løber af stablen den 11.-13. maj 2023 og byder på spændende oplæg fra prominente talere fra ind- og udland. Tilmelding sker via linket her.

Kom med til DHL Stafetten – tilmelding er åben
Find løbeskoene frem. Den 24. august er der igen DHL Stafet – populært kaldet verdens største og hyggeligste motionsløb – og tilmeldingen er nu åbnet. Det er en oplagt lejlighed til at møde hinanden på tværs af faggrupper og afdelinger i en afslappet og sjov atmosfære. Det er muligt at gennemføre stafetten i både gå- og løbetempo, så alle – uanset fysisk formåen – kan være med. I kan tilmelde jer via dette link.

Sæt kryds i kalenderen: Dekanatet besøger IKM
Til sidst endnu en påmindelse om dekan Anne-Mette Hvas’ besøg på IKM og resten af dekanatet den 16. maj. Det er en del af dekanatets rundtur på alle institutter på fakultetet. På mødet vil både IKM og dekanatet præsentere nogle oplæg om forskning og uddannelse på instituttet. Derefter vil der være tid til en åben drøftelse, hvor du kan stille spørgsmål til dekanatet. Hvis du har nogle spørgsmål på forhånd, kan du sende dem til chefsekretær Julie Harriet Pedersen på julieharriet@clin.au.dk.

Opråb om pakkelevering til instituttet
Vi får usædvanligt mange pakker leveret til plan 10 i Forumbygningen, så vi appellerer til, at I tjekker op på adresserne hos diverse leverandører. Det er ikke nok blot at skrive ”Institut for Klinisk Medicin” på pakkerne og så en anden fysisk adresse. Der skal gerne stå en detaljeret adresse med krydspunkt osv. så pakken ender det rigtige sted fra starten af.

Med venlig hilsen
Jørgen Frøkiær


Dear All

It is time again for the latest news from the department. This time the newsletter contains, among other things, sad news about the departure of IKM's head of the secretariat, a unique opportunity to apply for research funds and information about upcoming events. You can also read a bit about the research strategy, which aims to strengthen clinical health research in Aarhus, as well as about the great awards that three of our researchers have received for their exemplary and excellent work in their respective fields.

Goodbye to a skilled leader in our secretariat
It is with mixed feelings that we have to announce that our skilled and well-liked head of the secretariat, Emil Kvist Enggaard, has got a new job in the HR department at Aalborg University. While we are of course happy for him, it is also with some sadness that we have to say goodbye to such a competent and committed leader. Emil has been an incredibly important part of our team at the Department of Clinical Medicine, where he has helped to ensure smooth and efficient operation of our secretariat. He has always been a helpful and friendly colleague who has made a big difference to our workplace and our everyday life. Although it is difficult to see Emil leave us, we are also grateful for everything he has contributed to our department. We are sure that his experience and skills will be of great benefit to Aalborg University. We will miss Emil and wish him all the best in his new job. We will now begin to find a suitable replacement for Emil, so that we can ensure continuity in our secretariat and continue our positive development. You will hear more about this later.

Remember to check your AU-mail, dual employees!
Unfortunately, in this newsletter I also have to give a strict reminder to all dual employees to regularly check your AU email - regardless of whether you are 20, 50 or 80 percent employed at the university. Although it can be annoying to have to check two inboxes, you are employed by two employers – the region and the state – who both need to be able to get in touch with you via a formal channel. It has previously been possible to have emails forwarded from one email address to another. However, new regulations on the protection of sensitive personal data mean that this is now no longer possible. If you have your clin.au.dk email set up to forward mails to your rm.dk email, you will not receive all emails from the department. It is therefore very important that you read your clin.au.dk email and reply from the same email. This applies to everyone with dual employment and of course also to all professor secretaries.

Apply now: Denmark's Independent Research Foundation awards DKK 400 million for health research
I would like to remind you that an additional DKK 400 million has been set aside this year to the health area from the research reserve. This is a fantastic opportunity for you to seek funding for your research and develop your projects.
The funds can be used to finance everything from smaller projects to larger, interdisciplinary initiatives, and I would like to encourage you all to take this offer seriously and consider applying for funds from the pool. If you have questions or need help navigating the application process, you can always contact the Research Support Unit. They are there to help you with everything from formulating a strong application to finding the best financing for your project. DKK 200 million has been set aside this year to "strengthened and independent clinical research" and DKK 81.8 million to the Inge Lehmann Programme, which aims to promote a more equal gender balance in research environments. In addition, there are approx. DKK 100 million for research in psychiatry. You can read more about the research reserve's pools on the website here.

New research strategy will strengthen health research in Aarhus
As mentioned in previous newsletters, IKM, Health and Aarhus University Hospital have drawn up a new joint research strategy that will help lift clinical health research to an even higher level. We are now ready to unveil the strategy, which can be read by clicking on the link here. The strategy focuses on the common and priorities we have to create the best framework for clinical research. Among other things, it contains specific objectives to increase investment in research, the number of interdisciplinary publications and the scope of external grants. Read more about the strategy and the thoughts behind it here.

Covid-19 delays prevent distribution of scholarships this spring
Due to the continued influx of applications for extensions of PhD studies due to Covid-19 delays we are forced to cancel the awarding of PhD fellowship funds this spring, 2023. We have up until now financed PhD extension for more than DKK 1.7 million to be used in 2023.

Prominent prices for IKM researchers
We are proud to announce that three of the department’s researchers have received prestigious awards for their pioneering work in clinical medicine. The three award recipients are:

Else Marie Skjøde Damsgaard, clinical chair professor at Elderly Diseases, who has received the Hagedorn Prize 2023 of DKK 1.5 million to strengthen geriatrics and geriatric research in Denmark.

Henrik Toft Sørensen, professor of clinical epidemiology, who has received the Marie and August Krogh Prize 2023 of DKK 1.5 million for his extensive contribution to Danish and international epidemiological research.

Per Borghammer, clinical professor in nuclear medicine and neuroscience, who has received the EliteForsk prize 2023 and a grant of DKK 1.2 million for his research into Parkinson's disease.

Congratulations on the well-deserved recognition and thank you for your dedication to promoting science and health, as well as your great commitment to the Department of Clinical Medicine.

How to use the new HR system, mitHR
From March 1 employees at Aarhus University have been given access to the new joint digital HR system, mitHR, which provides an overview of employee information on e.g. holiday, absence and later also salary conditions and the MUS process. For the time being, we will not change our way of registering holidays and absences. This means that we still have to:

- Notify and mass register all holidays.

- Report illness, child's 1st and 2nd sick day and care days to your local secretary.

However, MitHR can be used to view the balance for holidays and special holidays and all registered absences. REMEMBER ONLY TO LOOK – NOT CLICK – IN MITHR. You must therefore not add holidays or absences in the system yourself. In the event that there is something wrong with the holiday or absence summary, you can contact your local secretary or Pernille Brink Csösz in the secretariat, pbc@clin.au.dk. Here in the start-up phase, we ask for a little extra patience, as the secretariat receives many inquiries and has to get to know the new system itself, which may result in a longer response time.

MatchPoints: Learn about the global health of the future
Would you like to help discuss the major challenges and solutions in global health? So hurry up and register for the MatchPoints conference. It is a unique opportunity for researchers, students, health actors and NGOs to share knowledge and experience on topics such as pandemic preparedness, health inequality, climate change, sustainability, chronic disease and mental health - all in a global perspective. The conference will take place on the 11th-13th. May 2023 and offers exciting presentations from prominent speakers from home and abroad. Registration takes place via the link here.

Join the DHL Relay - registration is open
Find the running shoes. On 24 August there is again the DHL Relay – popularly called the world's biggest and nicest exercise race – and registration is now open. It is an obvious opportunity to meet each other across professional groups and departments in a relaxed and fun atmosphere. It is possible to complete the relay at both walking and running pace, so that everyone – regardless of physical ability – can take part. You can register via this link.

Mark your calendars: The dean's office will visit IKM
Finally, another reminder about dean Anne-Mette Hvas' visit to IKM and the rest of the dean's office on 16 May. It is part of the dean's tour of all departments in the faculty. At the meeting, both IKM and the dean's office will present some presentations on research and education at the institute. There will then be time for an open discussion where you can ask questions to the dean's office. If you have any questions in advance, you can send them to chief secretary Julie Harriet Pedersen at julieharriet@clin.au.dk.

Information on package delivery to the department
We get an unusually large number of packages delivered to level 10 in the Forum building, so we appeal to you to check the addresses of various suppliers. It is not enough to simply write "Department of Clinical Medicine" on the packages and then another physical address. There should preferably be a detailed address with crossing point etc. so that the package ends up in the right place from the beginning.

Best regards
Jørgen Frøkiær