Nyhedsbrev / Newsletter April 2022

Nyheder og information fra instituttet / News and information from the department

See English version below

Kære alle

Her følger endnu et nyhedsbrev, der indeholder lidt forskelligt nyt fra instituttet. I kan blandt andet læse om muligheden for at deltage i et gratis Summer School-ophold i Paris for unge forskere, om hvordan du får styr på indsamling og behandling af data og et kommende medarbejdermøde, hvor det er jer, der sætter dagsordenen – plus meget andet.

Deltag i online medarbejdermøde
Fredag den 20. maj klokken 14 er I alle igen inviteret til virtuelt medarbejdermøde over Zoom. Det er er en mulighed for at få drøftet både store og små spørgsmål, der trænger sig på. Vi ønsker i institutledelsen at skabe de bedste rammer for en åben dialog mellem ledelsen og jer medarbejdere, og det kræver, at kommunikationen foregår i begge retninger og ikke kun fra ledelsen og ned. På medarbejdermødet er det derfor jer, der bestemmer dagsordenen, og jeg vil efter bedste evne besvare jeres spørgsmål. Det kan blandt andet være spørgsmål til, hvordan vi i ledelsen forholder os til den rapport om forskelsbehandling, som KVINFO har lavet på IKM, spørgsmål om udfordringer, I støder på i jeres daglige arbejde, spørgsmål om strategiske indsatsområder og spørgsmål om alt mulig andet. I er også velkomne til at bringe emner, som I mener bør drøftes, på banen inden mødet ved at skrive til mig på jf@clin.au.dk. Af hensyn til udenlandske kolleger og ph.d.-studerende holder vi mødet på engelsk.

Få hjælp til ansøgningsproces under eftertragtet program
Hvordan skriver man en god ansøgning til Horizon Europe’s eftertragtede ”Global Challenges”-programmer? Hvad er kravene for deltagelse i programmerne, og hvilke muligheder for støtte findes der?

Med støtte fra AU’s forskningsudvalg har Forskningsstøtteenheden (FSE) skabt et nyt tilbud, der skal klæde forskere, administrativt personale og ledere på med de rette strategier for at optimere ansøgningsprocessen i forbindelse med Horizon Europe’s ”Global Challenges”-programmet. Tilbuddet består af en seminarrække, som afholdes fra maj til november 2022. Alle interesserede på instituttet – både VIP- og TAP-personale – som kan drage nytte af seminarerne, er velkomne til at deltage i alle eller enkelte af dem efter behov.Læs mere om formål, målgrupper og program for seminarrækken her. Seminarrækken afholdes over Zoom eller Teams, og alle seminarer vil blive afholdt på engelsk.

Eventuelle spørgsmål om seminarrækken kan rettes til Svend Binnerup (svbi@au.dk) eller Ann-Christina L. Knudsen (aclk@au.dk) – begge ved Forskningsstøtteenheden.

Opdateret hjemmeside hjælper med forebyggelse og håndtering af stress
Har jeg symptomer på stress? Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge stress? Hvordan kan jeg hjælpe en kollega eller ansat, der viser tegn på stress? Disse og mange andre spørgsmål om arbejdsrelateret stress er besvaret på AU’s opdaterede stress-webside, der netop er gået i luften. Stress er en fælles udfordring og fælles ansvar, og hjemmesiden har fokus på, at stress er noget, som vi i fællesskab forebygger og håndterer. Indholdet på hjemmesiden er derfor både rettet mod stressramte medarbejdere, kolleger, ledere og AMO-grupperne. Hjemmesiden indeholder blandt andet vejledninger og værktøjer til at forebygge, opdage og håndtere stress og inspirationsmateriale og guides, der kan hjælpe ledere og AMO-grupper med den vigtige forebyggende stressindsats.

Center hjælper undervisere med pædagogisk kompetenceudvikling
Som led i AU’s strategi for at sikre bedre studiestart, attraktive studie- og læringsmiljøer og engagerende undervisning etablerede universitetet i 2020 Centre for Educational Development (CED). CED tilbyder blandt andet kurser og workshops for undervisere, der vil udvikle deres pædagogiske og didaktiske kompetencer, personlig sparring og hjælp til implementering af IT i undervisningen. Jeg vil gøre særligt opmærksom på den meget fine service, som CED yder, hvis man har brug for hjælp til at lave korte videoer som supplement til den mere tekstbogs-tunge undervisning. Man kan altid henvende sig til vores kontaktperson Jens Laurs Kærsgaard (Jenslaurs@au.dk), hvis man har brug for at drøfte en problemstilling eller idé. 

Få styr på indsamling og behandling af data
Her i foråret bliver der igen afholdt regelmæssige REDCap-workshops, hvor deltagerne kan lære alt om, hvordan man indsamler data på platformen. Som noget nyt har vi også i år introduceret regelmæssige workshops med fokus på Stata - det ”officielle” statistiksoftware på Health. På begge typer af workshops er der åbent for individuelle spørgsmål, problemer og udfordringer - både de simple og de mere avancerede. Formålet med Stata-workshoppen er primært at gøre deltagerne i stand til at arbejde videre med den data, som er indsamlet i REDCap – men ALLE Stata-relaterede spørgsmål er velkomne. I et forsøg på at imødekomme de forskere, som ikke har deres daglige gang på AUH, vil det være muligt at deltage på workshopsene via en Zoom-forbindelse. Næste workshop har fokus på REDCap og finder sted torsdag den 5. maj klokken 13. Læs mere ved at klikke på linket her. Eventuelle spørgsmål om REDCap- eller Stata-workshopsene kan rettes mod datamanager Jakob Hjort (j.hjort@clin.au.dk)

Rapport sætter intern kommunikation under lup
Jeg vil gerne takke alle jer, der deltog i undersøgelsen af den interne kommunikation på fakultetet. Undersøgelsen viser overordnet, at de fleste af jer er tilfreds med den interne kommunikation på både fakultets- og institutniveau. Undersøgelsen viser dog også, at der er plads til forbedringer, og mange af jer har bidraget med bud på, hvordan vi på instituttet kan levere målrettet kommunikation, der i endnu højere grad opleves som relevant, væsentligt og vedkommende. Vi vil i institutledelsen analysere resultaterne i rapporten og drøfte jeres input for at se, hvordan vi kan optimere den interne kommunikation.

Circle U tilbyder gratis Summer School-ophold i Paris
Universitetsalliancen Circle U har for alvor fået luft under vingerne, og som noget nyt udbyder en række af medlemsuniversiteterne i år gratis Summer School for både forskere og ph.d.-studerende. Ph.d.-studerende og yngre forskere, som har forsvaret deres ph.d.-afhandling inden for de seneste tre år, kan søge om en plads på kurset ”Rethinking Global Health” ved Université Paris Cité. Kurset løber over fem dage fra 4. til 8. juli i år, og det er gratis at deltage. Circle U dækker sågar udgifter til transport, overnatning og måltider. På kurset får man indsigt i en bred vifte af emner som fx ulighed i sundhed, fordeling af sundhedsressourcer, kvindesundhedens rolle, fortiden og fremtiden for globaliseret medicin. Eventuelle spørgsmål om kurset, kriterier for deltagelse og ansøgninger kan rettes til Academic Chair i Circle U Christian Wejse (wejse@ph.au.dk). Fire pladser er reserveret til forskere fra AU. Ansøgningsfristen er 29. april. Hent ansøgningsskemaet her. Man kan i øvrigt følge med i Circle U’s tilbud til forskere på alliancens hjemmeside.

Nu kan du søge ind på masteruddannelse i personlig medicin
Sidste år blev der lanceret en ny masteruddannelse, som har til formål at klæde sundhedsprofessionelle på til en fremtid, hvor skræddersyede patientforløb vil spille en stadig større rolle på tværs af sundhedssektoren. Masteruddannelsen er en mulighed for alle, der vil opbygge viden og kompetencer inden for personlig medicin – fra grundforskning til klinisk anvendelse. Frist for ansøgning om deltagelse på efterårets hold er 1. maj 2022. Masteruddannelsen i personlig medicin består af fem obligatoriske kurser, to valgfri kurser samt et masterprojekt. Kurserne er designet med få fremmødedage, så deltagerne har optimale muligheder for at kombinere arbejde og deltidsstudie. Følger man det anbefalede studieforløb, tager masteruddannelsen ca. to år at gennemføre – fra september 2022 til juni 2024. Det er muligt at søge om optagelse på hele masteruddannelsen eller de individuelle kurser og derved opkvalificere sig inden for de faglige områder, der passer til ens egen faglige profil. Læs mere om uddannelsen og dens opbygning her. Eventuelle spørgsmål om uddannelsen eller ansøgningsforløb kan rettes til lektor Britt Elmedal Laursen (britt@biomedicin.au.dk)

Med venlig hilsen
Jørgen Frøkiær


Dear All

Here is another newsletter that contains a little different news from the department. Among other things, you can read about the possibility of participating in a free Summer School stay in Paris for young researchers, about how you can manage the collection and processing of data and an upcoming staff meeting, where you will be setting the agenda and much more.

Attend online staff meeting
On Friday  May 20 at 2 pm, you are all again invited to a virtual employee Zoom meeting. It is an opportunity to discuss both large and small issues. We in the department management want to create the best framework for an open dialogue between the management and you employees, and this requires that the communication takes place in both directions and not just from the management down. At the staff meeting, it is therefore you who decides the agenda, and I will answer your questions to the best of my ability. These can include questions about how we in the management relate to the report on discrimination that KVINFO has made at IKM, questions about challenges you encounter in your daily work, questions about strategic focus areas and questions about everything else. You are also welcome to bring topics that you think should be discussed before the meeting by writing to me at jf@clin.au.dk. For the sake of foreign colleagues and PhD students, we hold the meeting in English.

Get help with application process during coveted program
How do you write a good application for Horizon Europe's "Global Challenges" programs? What are the requirements for participation in the programs and what opportunities for support are there?

With the support of AU's research committee, the Research Support Unit (FSE) has created a new offer to equip researchers, administrative staff and managers with the right strategies to optimize the application process in connection with Horizon Europe's "Global Challenges" program. The offer consists of a series of seminars, which will be held from May to November 2022. All interested parties at the department - both VIP and TAP staff - who can benefit from the seminars, are welcome to participate in all or some of them as needed. Read more about the purpose, target groups and program for the seminar series here. The seminar series will be held via Zoom or Teams, and all seminars will be held in English.

Any questions about the seminar series can be directed to Svend Binnerup (svbi@au.dk) or Ann-Christina L. Knudsen (aclk@au.dk) - both at the Research Support Unit.

Updated website helps with prevention and handling of stress
Do I have symptoms of stress? What can I do myself to prevent stress? How can I help a colleague or employee who is showing signs of stress? These and many other questions about work-related stress have been answered on AU's updated stress website, which has just been launched. Stress is a common challenge and shared responsibility, and the website focuses on the fact that stress is something that we jointly prevent and manage. The content on the website is therefore aimed at stressed employees, colleagues, managers and the AMO groups. The website contains, among other things, guides and tools for preventing, detecting and handling stress and inspirational material and guides that can help managers and AMO groups with the important preventive stress efforts.

Center helps teachers with pedagogical competence development
As part of AU's strategy to ensure better study start, attractive study and learning environments and engaging teaching, the university established the 2020 Center for Educational Development (CED). Among other things, CED offers courses and workshops for teachers who want to develop their pedagogical and didactic competencies, personal sparring and help with the implementation of IT in teaching. I would like to draw special attention to the very fine service that CED provides if one needs help making short videos in addition to the more textbook-heavy teaching. You can always contact our contact person Jens Laurs Kærsgaard (Jenslaurs@au.dk) if you need to discuss an issue or idea.

Get control of data collection and processing
This spring, regular REDCap workshops will be held again, where participants can learn all about how to collect data on the platform. As something new, we have also this year introduced regular workshops focusing on Stata - the "official" statistics software at Health. At both types of workshops, individual questions, problems and challenges are open - both the simple and the more advanced. The purpose of the Stata workshop is primarily to enable participants to continue working with the data collected in REDCap - but ALL Stata-related questions are welcome. In an attempt to accommodate the researchers who do not have their daily walk at AUH, it will be possible to attend the workshops via a Zoom connection. The next workshop focuses on REDCap and will take place on Thursday May 5 at 1 pm. Read more by clicking on the link here. Any questions about the REDCap or Stata workshops can be directed to data manager Jakob Hjort (j.hjort@clin.au.dk)

Report puts internal communication under the microscope
I would like to thank all of you who participated in the study of internal communication at the faculty. Overall, the survey shows that most of you are satisfied with the internal communication at both faculty and department level. However, the study also shows that there is room for improvement, and many of you have contributed suggestions on how we at the department can deliver targeted communication that is even more perceived as relevant, significant and relevant. We in the department management will analyze the results in the report and discuss your input to see how we can optimize the internal communication.

Circle U offers free Summer School stays in Paris
The university alliance Circle U has really taken off, and as something new, a number of member universities are offering free Summer School for both researchers and PhD students this year. PhD students and young researchers who have defended their PhD thesis within the past three years can apply for a place on the course "Rethinking Global Health" at the Université Paris Cité. The course runs over five days from 4th to 8th July this year and it is free to attend. Circle U even covers the cost of transportation, lodging and meals. The course provides insight into a wide range of topics such as inequality in health, distribution of health resources, the role of women's health, the past and the future of globalized medicine. Any questions about the course, criteria for participation and applications can be directed to the Academic Chair in Circle U Christian Wejse (wejse@ph.au.dk). Four places are reserved for researchers from AU. The application deadline is April 29. Download the application form here. You can also follow Circle U's offers to researchers on the alliance's website.

Now you can apply for a master's degree in personal medicine
Last year, a new master's program was launched, which aims to equip healthcare professionals for a future in which tailor-made patient courses will play an increasingly important role across the healthcare sector.  The master's program is an opportunity for anyone who wants to build knowledge and skills in personal medicine - from basic research to clinical application. The deadline for applications for participation in the autumn team is May 1 2022. The master's program in personal medicine consists of five compulsory courses, two optional courses and a master's project. The courses are designed with few attendance days, so that participants have optimal opportunities to combine work and part-time study. If you follow the recommended course of study, the master's program takes approx. two years to complete - from September 2022 to June 2024. It is possible to apply for admission to the entire master's program or the individual courses and thereby qualify within the academic areas that suit one's own academic profile. Read more about the education and its structure here. Any questions about the program or application process can be directed to Associate Professor Britt Elmedal Laursen (britt@biomedicin.au.dk)

Best regards
Jørgen Frøkiær