Kan ny ph.d.-evaluering være et tveægget sværd for talentudvikling?

Healths nye ph.d.-evalueringsproces hilses velkommen, men vil øget vægt på meritter afskrække unge talenter fra at søge, spørger forperson i Akademisk Råd.

"To sider af samme sag": En klumme i Inside Health

To sider af samme sag giver forperson for Akademisk Råd Søren Dinesen Østergaard et indblik i de debatter, der fylder i rådet.

Klummen tager fat på emner, hvor rådsmedlemmerne har forskellige synspunkter – ofte spørgsmål, der også skaber diskussion i fagmiljøerne på Health. 

På mødet i Akademisk Råd d. 10/4 havde vi besøg af repræsentanter fra Health’s PhD Stipendieudvalg, der orienterede om den reviderede evalueringsproces, der er trådt i kraft i 2025:

Stadig grundig evaluering – nu med interviews

Den i forvejen grundige evalueringsproces er ikke ændret fundamentalt, men der er dog nogle væsentlige ændringer, hvad angår udvælgelsen af de ansøgere, der kommer i betragtning til et fuldt finansieret stipendium. Stipendieansøgerne, der får den bedste evaluering ud fra de skriftlige ansøgninger, inviteres til et interview, hvor de præsenterer deres projekt i et kort ”pitch” efterfulgt af spørgsmål fra Stipendieudvalget. Det er en flot og rigtig positiv udvikling, der fik en varm modtagelse fra Akademisk Råd.

Men er den ændrede vægtning af ansøgningerne hensigtsmæssig?

En anden ændring er, at ansøgernes ”personlige og akademiske kvalifikationer” nu vægtes højere (50%) end tidligere (30%). Her blev der fra Akademisk Råd udtrykt bekymring om, hvorvidt det kunne afholde nogle fra at søge et stipendium - ud fra en betragtning om, at man allerede skal være en erfaren forsker for at komme i betragtning. Dette synes særligt relevant at overveje i en tid, hvor en del studerende oplever et stigende pres for at præstere og tvivler på egne evner.

Vi inviterer Stipendieudvalget til et møde i Akademisk Råd i efteråret 2026, hvor vi kan høre om erfaringerne fra de første to uddelingsrunder med den reviderede evalueringsproces.

Kontakt

Professor og forperson Søren Dinesen Østergaard
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Akademisk Råd
sdo@clin.au.dk
Tlf: 61282753