Behandling af paradentose skal være gratis
Det skal være slut med, at patienter selv betaler deres paradentosebehandling. I hvert fald hvis man spørger adjungeret professor Palle Holmstrup fra Aarhus Universitet. Han undrer sig over, at sygdomme i tænderne ikke bliver set på linje med andre sygdomme, der bliver behandlet gratis.

Tænderne bliver løse og til sidst ryger de ud. For omkring to procent af den danske befolkning er det virkelighed; de er nemlig ramt af aggressiv paradentose. En sygdom som både kan ramme børn og voksne.
”Har man aggressiv paradentose skal man gå gennem omfattende behandlinger,” fortæller Palle Holmstrup, nyudnævnt adjungeret professor på Aarhus Universitet.
Betaler selv behandlingen
Og som det ser ud nu, er det patienterne selv, der skal betale for behandlingerne. Behandlinger, der sagtens kan koste flere tusinde kroner.
”I Danmark ser vi ikke på tandsygdomme som vi ser på andre sygdomme, som bliver behandlet kvit og frit.”
Det fortæller Palle Holmstrup, der de sidste 25 år har forsket i årsagerne til paradentose.
Hans nyeste forskning viser, at bakterier fra paradentose med stor sandsynlighed kan øge risikoen for at udvikle og forværre andre alvorlige sygdomme som diabetes og åreforkalkninger i hjertet.
”Jeg håber, politikerne nu vil lytte. For den nye viden giver pludselig paradentose en ny status. Hvis man kan forbedre forløbet af andre alvorlige sygdomme ved at støtte behandling af paradentose, må det være til fordel for både patienterne og samfundsøkonomien," siger han.
Palle Holmstrup understreger, at nogle har bakteriebelægninger i hele munden uden at få problemer med tandkødsbetændelse, mens andre, der passer deres tænder, alligevel bliver ramt af aggressiv paradentose.
"Så snart det er noget med tænderne, er den gængse holdning, at det er selvforskyldt,” siger han.
Sådan hænger det bare ikke sammen, når talen falder på aggressiv paradentose. Flere store undersøgelser peger nemlig på, at arvelige faktorer bærer helt op til 50 procent af ansvaret, understreger Palle Holmstrup.
De sidste fire år har Palle Holmstrup fulgt udviklingen tæt i Aarhus. I 2008 blev han nemlig gæsteprofessor og afdelingsleder ved Afsnit for Parodontologi på Tandlægeskolen.
Paradentose:
Paradentose – som også bliver kaldt de løse tænders sygdom – er en folkesygdom, som de fleste får på et eller andet tidspunkt i livet.
Paradentose er en betændelsestilstand i den knogle, som tandroden sidder fast i. Betændelsen fører til, at knoglen langsomt bliver ædt op og når processen er langt fremskreden, begynder tanden at føles løs.
Paradentose er en sygdom, der normalt rammer voksne, men også børn og unge kan blive ramt. Kommer der paradentose hos yngre, kan der være tale om en særlig aggressiv form, hvor tandløsningen går hurtigt og som kræver en ekstra indsats med hensyn til mundhygiejne, hyppige tandlægebesøg og behandling med antibiotika.